Докога с оправданията за детските градини!?

  • 05 септември 2019 12:05

  • 4316
  • 0
Докога с оправданията за детските градини!?
© pixabay, булфото/архив/

Предизборната надпревара в София започна със задочен спор между двете основни претендентки за кметския стол – Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по повод на детските градини и недостига на места в тях. Тази година те са с 1000 повече и все пак са кът за всички, желаещи децата им да са в тези заведения.  Защото в София вече живеят поне 2/3 от работещите българи, а темповете, с които се строят градини и ясли не са бързи и приоритетни, както например се правят всевъзможни други частни и бизнес сгради.

"Мога да покажа на Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на една по една новите 100 детски градини. Чух, че г-жа Манолова е питала къде са училищата и детските градини в кварталите. Тук са – в кварталите. До края на годината очаквам още 5 да бъдат завършени, строим общо 8 в момента и започваме още 9. Това е работа“, коментира преди ден Фандъкова. Факт е обаче, че близо 1000 деца останаха незаписани в детска градина, въпреки уверенията на родителите им, че са покрили всички възможни изисквания, формулирани чиновнически като "точки".

Заместникът й в ресора по култура и образование Тодор Чобанов преди поясни пред медиите, че има около 14 000 места в детските градини в София, което означава, че са с 1000 повече от лани. Срокът за записване бе 23 май, после имаше прием за още 3500 деца.



13 948 свободни места за детските градини и ясли в София бяха обявени на първото класиране и бяха приети 10530 деца, като общо са кандидатствали 19 903. От тях 2227 са искания за преместване в друго детско заведения, регистрирани в електронната система.

"От 2006 г. насам Столична община е построила 92 нови сгради на детски градини. При редуцирания състав на броя деца в групите, в момента 46 600 деца в София са обхванати от системата на предучилищното образование. Това е огромен брой и той постоянно нараства", каза Тодор Чобанов. И уточни, че в момента се изграждат 7 сгради в районите "Искър", "Нови Искър", "Красно село", "Лозенец", "Витоша" и "Студентски". Предстои да започне строителството на още осем детски градини в районите "Овча купел", "Искър", "Люлин", "Подуяне", "Изгрев", "Триадица".

Бомбата, заложена с приватизацията и продажбата на сградите на някогашните ДГ в началото на т.нар.”демократичен преход”, последните години мощно се взриви. Заложиха я изпратените от софиянци съветници в Столичния общински съвет /СОС/, мнозинството от които гласуваха сградите на детските заведения да бъдат продавани и приватизирани, тъй като по онова време беше важно всичко да се раздържавява и минава в частни ръце. Вярно е също така, че пак в онези години нямаше чак такава голяма вътрешна миграция към София.

Веднъж попаднали в други ръце, тези постройки бяха постепенно преобразувани в най-разнообразни помещения. До 2006 година ето така столицата се лиши от много детски градини и ясли. В името на „свещенната частна собственост”, казваха първите демократични управления на страната от СДС. Опонентите им от БСП пък ги репликираха и с конкретни обвинения, че директорки на детски заведения вземали по 2000 лева рушвет, за да ти запишат детето в някоя група. Но тогава времената бяха такива – революционни, емоционални и стихийни, ама далеч не толкоз рационални, защото голяма част от българите продължават да имат опороченото съзнание, че е не е лошо да вървим по капиталистически път на развитие, ама, доколкото е възможно, да имат и остатъците от соца, демек държавата и общината да се ползват като безплатни дойни крави, образно казано.

Годините минават, ситуацията се променя – и външна, и вътрешна. Затова управлението на града не може и не бива да продължава да се оправдава с грешките, направени от предшествениците им, макар и с благородни цели.

Крайно време е след изборите властта в София да запретне ръкави и да обърне внимание на този тлеещ от години проблем като районите по места използват общински терени и построят с предимство повече заведения за децата ни.

Това е напълно възможно, предвид факта, че Столична община е най-богатата в държавата, има огромен бюджет в сравнение с тези преди 2006-та година, а и възможности да ползва най-много средства по програми от ЕС. Така че – хайде дотук с извиненията за немарливостта на кметските служители и общинските съветници, които очевидно не са пожелали досега да решат ефективно този проблем.

Това по линия на общинската ангажираност с този въпрос, но по белият свят за решението му помагат и големи частни компании, които правят детски заведения за потомците на своите служители. Този пример не е лошо да се ползва и у нас. Защото, както беше казал един световноизвестен психолог – макар децата да са само 24% от човечеството, те са 100 процента от нашето бъдеще.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4316 0

Свързани новини

Водещи новини