Благотворителен базар набира средства за ремонт на най-старата църква в Ямбол

В Ямбол се състоя четвърти благотворителен кулинарен базар за набиране на средства за ремонт на най-старата църква в града "Света Троица".

В двора на храма са се предлагали домашно приготвени кулинарни специалитети, също и ръчно изработена украса за дома и сувенири.

В обявената дарителска сметка досега са събрани около 25 000 лева, съобщава един от организаторите на проявата - Васко Стоянов за БТА. За цялостното възстановяване на храма и на камбанарията към него са необходими 70 000 лева.

Строителна фирма е изготвила и дарила проект за реставрация на сградата. Амбицията на групата "Да спасим храма "Св. Троица" е в близко време да открие детско неделно училище към църквата.

Според историци храмът е построен в началото на 17-и век. Първоначално е бил вкопан в земята, нямал е икони и прозорци и се осветявал от кандила и свещи. След 1871 г. на неговото място е изграден нов храм от тревненски строители. Разкрито е и килийно училище, в което за първи път в града се преподава на български език. През януари 1878 година храмът е бил изгорен от отстъпващите турски войски. Сегашната сграда е построена през 1884 година.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет