Чума по източнобалкански свине

Две огнища на африканска чума по свинете са обявени в община Смядово. Това са първи потвърдени случаи в страната на заразени животни от породата източнобалканска свиня, каза за Радио Шумен председателят на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня Радостина Донева.

Потвърдени са положителни проби в две регистрирани стада в Смядово и в село Веселиново, след като заради висока смъртност стопаните са потърсили специалистите от Българската агенция по безопасност на храните. Определени са 3-километрови предпазни зони около огнището в Смядово и 10 км наблюдавана зона в селата Кълново, Янково, Бял бряг, Веселиново и Александрово от община Смядово, в шуменското село Ивански и великопреславските Златар и Суха река.

В село Веселиново няма подходящо място за загробване на прасетата, затова е определен терен в Смядово, каза кметът на общината Иванка Петрова. Днес ще бъдат загробени 60 животни, така общият брой прасетата, заразени с чумата, е 170. В петък вечерта в Смядово бяха загробени 110 източнобалкански свине, след като резултатите от взетите проби се оказаха положителни. „Освен от тези две стопанства проби от животни от други обекти не са изпращани за изследванията“, уточни Иванка Петрова.

Коментари

  1. 2019.09.02 | 13:32

    няма да се спрат гербераситте докато не избият всички прасета в държавата.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет