В Сотиря се страхуват да пуснат децата си на училище, готвят протести

  • 02 септември 2019 08:09

  • 819
  • 2
В Сотиря се страхуват да пуснат децата си на училище, готвят протести
© кадър - БТВ

Утре се навършват 20 дни от убийството на моята Криси. Искам да не могат да се заменят присъдите. Идват първият учебен ден и майките се страхуват да пуснат децата си на училище. Това заяви в ефира на БТВ Милка Георгиева, баба на убитата и изнасилена Кристин.

"Страх ни е да отидем до магазините, да са децата в дворовети ни, да не говорим да ги пусним на училище", заяви друга жителка на Сотиря.

Майката на момичето, което пострада преди два дни заяви: Много ме е страх. Побъркана съм. Искам да ги съдят до смърт.  Припомняме, че двама мъже са задържани за извършени блудствени действия със 8-годишно момиче в селото. 

Местните хора събират подписка, за да се премахне закона за съкратено съдебно производство след признава на вина. "Цялата Сотиря ще отиде в Парламента, ако се налага и ще протестира. Страх ни е. Нали сме глупави и затова няма доживотна присъда за изнасилвачите и извергите", коментира друга жителка на селото.

След поредното посегателство над дете, те поискаха денонощно присъствие на полиция в селото. По думите им, ако това не бъде осигурено, няма да пуснат децата си на училище.Хората настояват за доживотен затвор без право на обжалване при посегателство над дете. На няколко места в селото се събира и подписка с искане за промяна на закона.

Харалан Александров, социален антрополог, заяви, че сме чули вопъл на една територия, която се превръща в гето. "Обществото се е оттеглило, а след това и държавата. Не познавам случая, но става дума за психопатно поведение. Всеки има насилническа част, но повечето я преживяваме като гледаме филми с насилие. Средната класа, която е двигател на обществото, е втренчена във власта. Сега и Сориря е втренчена в тях и иска тяхната сигурност. Това е социален провал - насилие над безпомощни същества като възрастни хора и малки деца", обясни още той.

Според Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП,  в места като Сотиря жертви и насилници живеят заедно. "Детето трябва да е възпитано и обучено как да се пази. Маргинализацият проникна навсякъде - и в малките и в големите населени места. Обвиняват България, че има свръхчисленост на полицейския състав - къде е той в Сотия. Трябва да има доброволни отряди. Трябва да има профилактика и превенция", заяви още Стойчев.

Последвайте канала на

Калина Христова
819 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
едни

2019.09.02 | 08:59

2

едни и същи морафети

2019.09.02 | 08:57

1

Мангалите само си търсят поводи, да не учат, да не работят и т.н.

Добави коментар

Водещи новини