В Сотиря се страхуват да пуснат децата си на училище, готвят протести

Утре се навършват 20 дни от убийството на моята Криси. Искам да не могат да се заменят присъдите. Идват първият учебен ден и майките се страхуват да пуснат децата си на училище. Това заяви в ефира на БТВ Милка Георгиева, баба на убитата и изнасилена Кристин.

"Страх ни е да отидем до магазините, да са децата в дворовети ни, да не говорим да ги пусним на училище", заяви друга жителка на Сотиря.

Майката на момичето, което пострада преди два дни заяви: Много ме е страх. Побъркана съм. Искам да ги съдят до смърт.  Припомняме, че двама мъже са задържани за извършени блудствени действия със 8-годишно момиче в селото. 

Местните хора събират подписка, за да се премахне закона за съкратено съдебно производство след признава на вина. "Цялата Сотиря ще отиде в Парламента, ако се налага и ще протестира. Страх ни е. Нали сме глупави и затова няма доживотна присъда за изнасилвачите и извергите", коментира друга жителка на селото.

След поредното посегателство над дете, те поискаха денонощно присъствие на полиция в селото. По думите им, ако това не бъде осигурено, няма да пуснат децата си на училище.Хората настояват за доживотен затвор без право на обжалване при посегателство над дете. На няколко места в селото се събира и подписка с искане за промяна на закона.

Харалан Александров, социален антрополог, заяви, че сме чули вопъл на една територия, която се превръща в гето. "Обществото се е оттеглило, а след това и държавата. Не познавам случая, но става дума за психопатно поведение. Всеки има насилническа част, но повечето я преживяваме като гледаме филми с насилие. Средната класа, която е двигател на обществото, е втренчена във власта. Сега и Сориря е втренчена в тях и иска тяхната сигурност. Това е социален провал - насилие над безпомощни същества като възрастни хора и малки деца", обясни още той.

Според Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП,  в места като Сотиря жертви и насилници живеят заедно. "Детето трябва да е възпитано и обучено как да се пази. Маргинализацият проникна навсякъде - и в малките и в големите населени места. Обвиняват България, че има свръхчисленост на полицейския състав - къде е той в Сотия. Трябва да има доброволни отряди. Трябва да има профилактика и превенция", заяви още Стойчев.

Коментари

  1. 2019.09.02 | 08:59

    едни и същи морафети

  2. 2019.09.02 | 08:57

    Мангалите само си търсят поводи, да не учат, да не работят и т.н.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет