С малка вечерня в Бачковския манастир започва празника Голяма Богородица

С малка вечерня от 18,00 часа и опело на Света Богородица, тази вечер в Бачковския манастир започва отбелязването на най-големия празник за Светата обител Успение на Света Богородица. От 21,00 часа ще започне всенощното бдение, за което в манастира вече започнаха да идват богомолци, съобщи уредникът на манастирския музей Стамен Пепелешев пред БТА.

"Поклонници от различни краища на страната вече пристигат в манастира, тъй като празникът Голяма Богородица, който се чества на 15 август, е и храмовият празник на манастирската църква", припомни той.

В самия ден, в 7,00 часа ще бъде отслужена полунощница, в 8,00 часа утреня, а в 9,00 часа ще започне Божествената света литургия, която тази година ще води Константинийски епископ Яков. По традиция след това ще бъде раздаден осветен курбан, дарен от богомолци.

"От началото на седмицата започват да пристигат хора за поклонение, някои си заминават, тъй като празникът е в работен ден, но други остават и за тях манастирът е отворен денонощно", подчерта Стамен Пепелешев.

През тези дни на значителна почит и поклонение се радва чудотворната икона на Света Богородица, която е и посредник между миряните и Бог, добави Пепелешев.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет