Манастир, в който е работил Захари Зограф, тъне в забрава и разруха

Манастирът „Свети Архангел Михаил”, построена през XII век е оставен да се руши. Той се намира до село Долна Бешовица, област Враца.

Святото място е опустошено. Останала е само църквата – паметник на културата, запазила ценни стенописи. Някога в манастира е работил Захари Зограф.

"Във времето е имало сдружение за реконструкция на манастира. След това бях чувала, че имат инвестицоинно предложение за изграждане не частта, която е била за живеене. Дори и сега – през 2016 г., имахме такова инвестиционно предложение. Не можахме да се класираме и дотук са нещата”, разказва пред БТВ Нели Димитрова, кмет на с. Долна Бешовица.

За последно през 70-те години в манастира е живяла калугерката баба Параскева. След смъртта си е погребана до църквата.

Особено ценен е олтарният стенопис в църквата. В едната му част се виждат бащите на славянската писменост – Св. св. Кирил и Методий. Според някои анализатори тук солунските братя са изобразени в църква за първи път. Твърди се, че в миналото стенописът е бил реставриран. Днес обаче е силно повреден и почти заличен.

"Има легенди, че Васил Левски е имал скривалище тук, че Захари Зограф е рисувал, може би и някои други, които ние не ги знаем”, разказва Здравко Даков от Роман.

През годините манастирът е бил посещаван от иманяри.

От Врачанската епархия коментират, че предстоят разговори за възстановяването на църквата, но не се ангажираха със срокове кога ще стане това.

Доброволците, които поддържат манастира, биха са радвали на помощ, ако не от държавата, то поне от други като тях.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет