Кой контролира водните атракциони у нас и какви са основните правила за безопасност?

  • 09 август 2019 20:56

  • 1035
  • 2
Кой контролира водните атракциони у нас и какви са основните правила за безопасност?
© pixabay

Скоростта, която се развива на една водна пързалка в аквапарк, не е висока, тя е около 10 километра в час. Най-важното е да се изчака достатъчно време преди да се спусне следващият, за да не стане сблъсък при връщане назад.

"Без нашия сигнал туристите нямат право да тръгват сами по пързалката", обясни за БТВ Никола Хаджиев - организатор спасителна дейност в аквапарка в "Слънчев бряг". Той допълни, че се случва да не се съобразяват с техните инструкции, но хората им са на самата пързалка, за да могат да предотвратят това.

В този аквапарк 50 спасители следят за безопасността. Минават всеки ден инструктаж. Изправността на съоръженията се проверява редовно.

"Обектът е въведен в експлоатация, има такова удостоверение, оттам техническата поддръжка си е наш ангажимент", заяви Вили Мацин, управител на аквапарк в "Слънчев бряг". Той допълни, че контролен орган при тях не е идвал.

От Дирекцията за строителен контрол обясниха, че пързалките не са строеж и контролът следва да се упражнява от общината.

Кметът на Приморско отговори, че няма нормативен документ, който да ги задължи да проверяват аквапаркове.

"Съответната община си изгражда комисия по водно спасяване от компетентни органи. Защо няма, питайте кметовете", заяви д-р Андрей Найденов, председател на Асоциация по водно спасяване.

Според Министерството на туризма контролът върху водните атракциони е поверен на Агенцията по метрология. Оттам уточниха, че наредбата влиза в сила след седмица и не включва пързалките, а само басейните.

През последните години често ставаме свидетели на инциденти в аквапаркове.

На 11 юли миналата година, 9-годишно момиче от Москва пострада след игра в аквапарк в Равда. След спускане от 22 метра височина по скоростна пързалка, момичето казва, че има силни болки и получава кръвотечение. Проверките не показаха нарушения.

На 06.06.2018 г. месец по-рано, 8-годишната Вивиан загина в аквапарка на 5-звезден хотел в Турция. Детето се оплаква, че на пързалката друг посетител при пързаляне го е ударил в корема, състоянието му се влошава и по-късно издъхва в болницата.

На 24.07.2016 г. 9-годишно дете падна от водна пързалка в Благоевград и счупи ръката си. 07.2019 г.

Един от инцидентите с най-голям брой пострадали е само отпреди няколко дни в Китай. Огромна вълна в басейн тип "цунами" хвърля посетителите един срещу друг и в стените на басейна. Властите съобщават за поне 44-ма сериозно пострадали.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1035 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.08.09 | 23:40

2

След дъжд-качулка...,момчето си отиде...

а

2019.08.09 | 23:32

1

Какъв контрол? Полицаи ли да слагат на пързалките? След като тези, които се спускат, са малоумници, няма кой да ги опази! Все едно да пазят идиотите по пътя, дето карат с превишена скорост, пияни и изпреварват както и където си искат.

Добави коментар

Водещи новини