РИОСВ - Варна се отзоваха на 23 сигнала за бедстващи или мъртви щъркели

  • 08 август 2019 15:31

  • 494
  • 0
РИОСВ - Варна се отзоваха на 23 сигнала за бедстващи или мъртви щъркели
© Pixabay

Зачестиха постъпващите сигнали за бедстващи щъркели в РИОСВ-Варна, съобщиха от дружеството.

От началото на месец август експертите се отзоваха на 23 сигнала за бедстващи или мъртви щъркели. При извършените проверки е установено, че най- честата причина за инцидентите е заплитането на екземплярите в електропроводните линии. Миграцията на Белия щъркел (Ciconia ciconia) от България към южните страни започва от началото на август и продължава до края на септември. През този период формират големи ята, като летят само през деня и почиват през нощта.

Предпочитани места за почивка от щъркелите са желязо-решетъчните опъвателни стълбове и стоманено-бетонните носещи стълбове, част от електроразпределителнта мрежа, тъй като там екземплярите са защитени от други хищни животни. Предвид големият им брой и конкуренцията за място, често някои от птиците докосват жиците под високо напрежение и загиват от образуваната волтова дъга.

С цел опазване на Белия щъркел (Ciconia ciconia) се предприемат действия по обезопасяване на електропреносната мрежа от ресорния енергиен оператор. С приоритет са местата където имаме намерени мъртви екземпляри. Ранените екземпляри се настаняват в спасителни центрове, където се полагат необходимите грижи за тях. След това биват пускани отново на свобода.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие мъртвите екземпляри следва да бъдат оставени на мястото където са намерени. При намиране на бедстващи птици в безпомощно състояние в населените места или около тях, гражданите трябва да потърсят помощ на „зеления“ телефон на Регионална инспекция по околна среда и води, в чийто териториален обхват се намират, или да сигнализират в горските стопанства, в съответната община, или кметство.

Последвайте канала на

Калина Христова
494 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини