Вижте част от новите места за безплатно паркиране на велосипеди и тротинетки в София

  • 07 август 2019 11:52

  • 351
  • 0
© Novini.bg

Днес откриха първото от новите места за безплатно паркиране на двуколестни превозни средства - велосипеди, мотопеди и тротинетки, предаде репортер на Novini.bg. То е бул.“Витоша“ в близост с пресечката с ул. Д-р Стефан Сарафов“ в посока Южен парк

От тази седмица в централната градска част на София започна обособяването на 157 нови места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки. Мярката е в подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил в града.

Зоните за оставяне на велосипеди и тротинетки са в пешеходни пространства и "синя" и "зелена" зона, защото там има разчертани места.

Идеята е гражданите да се придвижат пеша най-много до 500 м до мястото, което ги интересува.

„Идеята е да се създаде повече ред в града, когато се използват такива превозни транспортни средства. Голямата идея е да се избегне хаосът, който го има в големите градове и да се избегнат проблемите с пешеходци, майки с колички. Местата за паркиране на двуколесни превозни средства са напълно безплатни. С оглед на ръста на използването на електрически тротинетки се инициира дискусия за въвеждане на регламент за използване на тротинетки. Подготвя се проект на наредба, която да гарантира къде и как да се използват те, както и да гарантира безопасността на пешеходците и разбира се водачите на леки автомобили“, заявиха от Столична община.

„Предстои изграждането и на велоалея по бул. Пушкин. Тя ще направи връзка с тази по бул. Цар Борис III и Витоша след това. Обсъжда се в широкия градски център да се предвижват равностойно коли и велосипеди“, информира Елица Панайотова от „Зелена София“.

Панайотова коментира и мерките за сигурност в София. „Това притеснява наистина много от хората, които използват велосипеди. Тук хората си купуват наистина хубави и скъпи колела и ги е страх да ги оставят. Планираме кампания, която да предложи популяризиране на безплатните паркинги и да даде съвети за справяне с кражба на велосипеди“, заяви тя, предаде репортер на Novini.bg.


 


 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини