Има ли проблем с питейната вода на София?

  • 06 август 2019 11:30

  • 706
  • 2
© Novini.bg

Общинският съветник инж. Симеон Славчев, съпредседател на "Политическа група 5" и зам.-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичен общински съвет, свика пресконференция на тема непрофесионалните решения на "Софийска вода" и КЗК, които могат да доведат до здравен риск за населението.

В брифинга участие взеха още проф. Емил Бурназки от БАН и доц. д-р инж. Галя Бърдарска от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН, работещ по проект Национална научна програма "Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия".

"През ноември миналата година "Софийска вода" обявява обществена поръчка за химикали за пречистване на вода, предназначена за  консумация", започна проф. Бурназки. "Поръчката е спечелена от гръцки търговски продукт. Заради нарушения при избора, решението е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията, но жалбите са били отхвърлени. Установени са и нарушения свързани със самите химикали, чиито качество и състав са в разрез с изискванията в България, което води до здравен риск за населението. Освен това гръцкият продукт оскъпява допълнително пречистването на водата, което означава още непредвидени разходи при експлоатация", каза още той.

"Язовир "Искър" е един от най-големите на Балканския полуостров и е с едни от най-добрите показатели на водата", заяви от своя страна доц. д-р инж. Галя Бърдарска. "Пречиствателната станция в "Панчарево" може да се справи дори и при екстремни ситуации, каквато беше кризата от 1994 година. Ефективността й на пречистване е изключително добра. За нас най-подходящ е българският продукт, който е защитен с европейски лиценз и върши дейност 3 в 1. Станцията в "Панчарево" работеше с този продукт и всички казваха, че качеството на водата на изход от станцията е превъзходно. При избирането на гръцкия продукт и решението на КЗК се вижда ужасна липса на експертно мнение. КЗК беше длъжна да се консултира с експерти по темата, а не просто да копира отговорите на "Софийска вода". Това се вижда и при предоставените материали за обществената поръчка. Искам да благодаря на общинския съветник Симеон Славчев, че се обърна към нас и потърси нашето експертно мнение по тази тема", завърши Бърдарска.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
706 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Stamatis

2019.08.06 | 12:09

2

Не е липса на експертно мнение, а просто ДАЛАВЕРА! Всеки гледа да удари кьоравото!

Веселин Василев

2019.08.06 | 12:03

1

Има - не съм от София , но съм пил водата им - за никакъв чеп не става!!!

Добави коментар

Водещи новини