Тонове мъртва риба изплуваха в река Искър

  • 01 август 2019 08:52

  • 1789
  • 0
Тонове мъртва риба изплуваха в река Искър
© pixabay

Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър близо до врачанското село Лютиброд. Местните хора са се надявали, че след затварянето на местен завод ситуацията с рибата ще се подобри, но се случва точно обратното.

В момента има 10 водноелектрически централи по поречието на река Искър.

Жителите на село Лютиброд предполагат, че една от тях е причината за измирането на рибата.

Иван разказва пред БТВ, че покрай реката мирише толкова силно на мърша, че не може да се мине. Когато отишъл да види какво става, намерил бяла мрена и щуки, които са измрели.

Иван Коцев е сигнализирал всички институции, които имат отношение към подобни казуси – ИАРА, басейновата дирекция и екодирекцията във Враца. „Те отказаха да дадат каквото и да е становище и причина”, заявява Иван, според когото замърсяването „безспорно се дължи на отварянето на шлюзовете на малката електроцентрала „Черепиш” и почистването на басейна на водоема”.

„Най-вероятно говорим за отравяне на рибата, което се дължи на замърсяване с частици на водата, което затруднява дишането на рибите”, смята Иван Коцев, който е сред организаторите на инициативен комитет в село Лютиброд, чиято цел е решаване на проблема с измиращата риба. Екоинспекцията във Враца е взела проби от водата вчера, а резултатите ще станат известни днес.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1789 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини