Проф. Н. Слатински: „100 години „Миньор” – Перник” чий празник е?

  • 31 юли 2019 12:36

  • 1711
  • 0
Проф. Н. Слатински: „100 години „Миньор” – Перник” чий празник е?
© личен архив

Това пита в свой коментар в социалната мрежа известният университетски преподавател проф. Николай Слатински, който също е от миньорския град.

"Миньор" - Перник е дал на България големи спортисти - олимпийски, световни и европейски шампиони, звезди и изключителни победоносни личности.
Вижте пространното съобщение на Община Перник - изредени редица имена на всякакви преходни началници и политици, които ще бъдат забравени след няколко години. И практически нито едно забележително име на миньорски спортисти!!!
Като че ли е празник на чиновниците, а не на гордостта на перничани!

"90 значки – златни, сребърни и бронзови, от Българския футболен съюз, 72 плакета и над 40 грамоти от футболен клуб „Миньор“ бяха връчени на юбилейното честване - 100 години футбол в Перник . С призовете бяха удостоени бивши футболисти, ръководители и спонсори на ФК „Миньор“ на сцената на Общински драматичен театър „Боян Дановски“.
Всички спортни деятели и гости в залата бяха поздравени от кмета на Община Перник Вяра Церовска. Сред официалните лица на празника бяха главният секретар на министерството на спорта Асен Марков, народните представители Красимир ВелчевКрасимир Велчев Красимир Любомиров Велчев е роден на 6 януари 1951 година в София. Завършил е курс за пилот на и д-р Александър Александров, зам.-кметовете Денислав Захариев, Владислав Караилиев, Севделина Ковачева и Йордан Павлов, който е и председател Управителния съвет на клуба, секретарят Радослава Манова, областният управител, председателят на ОбС, Михаил Касабов – вицепрезидент на БФС, Цветомир Найденов – представител на ЕФБЕТ, спомоществователи, деятели и кметове на населени места.
„За мен е истинско удоволствие да присъствам днес на 100-годишнината на най-великия пернишки футболен клуб. "Миньор" е запазена марка в спортния живот на Перник. Той е нашата гордост, емблема и спортна слава през годините. Жълто-черните винаги са имали най- вярната публика, която доказа, че в нашия град футболът е обичан“, сподели кметът Вяра Церовска.

„Това е една дълголетна традиция, с която са свързани имената на стотици играчи, треньори, ръководители и на хиляди фенове и перничани. Защото „Миньор“ не е само футболен клуб. Това е социален феномен, който в своята вековна история запази идентичността си и беше част от съдбите на тези, които носят в сърцата си любимия отбор“, каза още кметът,която беше удостоена с плакети от БФС и футболния клуб „Миньор“ в знак на благодарност.
От Българския футболен съюз бяха подготвени благодарствени плакети на министър-председателя на Република България Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, на спортния министър Красен КралевКрасен Кралев Красен Кралев е министър на младежта и спорта. Роден е на 2 януари 1967 година във, на двата тима „Миньор“ Перник и „Миньор“ Чикаго, които ще играят в събота юбилейния мач. Бяха дадени и два плакета от Зоналния съвет на БФС – София . Отличията получиха Валентин Лазаров – председател на Областния съвет на БФС и Десислава Стойова – гл. експерт по спорта в Общината.
В рамките на официалната церемония беше излъчен филм ретроспекция „100 години Миньор“, в който бяха представени важни и любопитни факти за клуба.
Футболът е дизайнерска игра – с точна преценка за всеки пас и пласиране на терена. Всяка секунда и всяко движение е творчество. Определят го като отборна игра, която разкрива блясъка на творческия индивидуализъм. Това каза водещата на церемонията Десислава Стойова. Празникът завърши с блестящи изпълнения на балет „Ида“."

Последвайте канала на

Novini.bg
1711 0

Водещи новини