За хората и свинете

  • 24 юли 2019 15:03

  • 1713
  • 0
За хората и свинете
© pixabay

След чумата по козите и овцете, предупреждението още от август м.г. за тази зараза и по свинете, защо днес има напрежение, стрес и уплаха сред хората, а институции се държат сякаш ни лук са яли, ни на лук са мирисали – все едно ги няма?

Данъкоплатците остават с впечатлението, че Българска агенция по безопасност на храните - БАБХ и всички останали ветеринарноконтролни служби са минали в нелегалност, щом такива тежки зарази покосяват животните, а хиляди българи са в риск.

Днес БАБХ обяви, че във втори голям свинекомплекс е открит вируса на африканска чума. Заразени са хиляди животни във ферми в Русенско, Разградско, Плевенско, вече и във Врачанско. Според някои експерти, инфекцията е плъзнала от фуражите, но лек за нея няма. В помощ на хората Европейската комисия обеща да изпрати в България ветеринарен екип за оценка на разпространението на африканската чума по свинете.

И пак започнаха политически препирни между двете големи партии у нас – ГЕРБ и БСП. Левите поискаха политическа отговорност от управляващите по повод на занижения контрол по границата ни с Румъния, откъдето още м.г. стана ясно, че дебне коварната зараза. От ГЕРБ им отговориха да не спекулират с болната тема.

Опитвам се да повярвам в искрената загриженост на социалистите, ама нещо не ми се получава. Защото м.г. те вдигаха на бунтове цели села срещу държавните служби, които започнаха да унищожават кози и овце след разпореждане на европейските служби. Тогава бяха умъртвени близо 4000 овце и кози. Под карантина бяха поставени 7 общини след като пробите, взети от животни в първите огнища, се оказаха положителни и бяха  потвърдени от анализите на независима френска лаборатория. Казаха, че чумата била „пристигнала“ от Турция, където имало 700 огнища.

БСП и в частност председателката Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за тогава нескрито саботираха действията на службите, а тя отиде на място в селата да се снима с козички. Всички помним сълзите на изтерзаната баба Дора и нейните козички, посещението й при държавния глава и т.н.. Та след всички тези случки, се питам - защо  сега да вярваме, че червените са искрено загрижени за живота и здравето на хората и свинете, като преди месеци не признаваха чумата? Или за кози и овце не може, но за прасета може?

Встрани от политическите заигравки обаче, важността на проблема с чумата, е огромен, нищо че този вирус бил безопасен за човеците. Хората с основание са стресирани и паникьосани, докато ветеринарните служби се мотаят и се държат така, сякаш не са в час. И преди от БАБХ са показвали поведение неадекватно, високомерно, чиновническо бездушие и безхаберие. Това, примесено с огромното обществено недоверие на повечето хора, които казват: „Аз на никого не вярвам”, подкопава сериозно общия ни живот и водr до практическа невъзможност да се решават каквито и да е проблеми. Вирусът на недоверието сред хората, ще се окаже по-опасен и от чумата по свинете.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1713 0

Свързани новини

Водещи новини