Доброволци консервират базилика в крепостта "Палматис" край Тервел

  • 24 юли 2019 13:09

  • 225
  • 0
Доброволци консервират базилика в крепостта "Палматис" край Тервел
© Булфото

"Доброволци за европейско културно наследство" участват в консервацията на раннохристиянската базилика в крепостта "Палматис" край тервелското село Оногур.

Проявяваме интерес не само към обекти в Италия и Испания, но и към археологически структури, които са непознати, включително и тук, на Балканите, заяви пред журналисти директорът на доброволческата организация Берт Лудвиг.

По думите му базиликата е изключително ценна, но е в голяма опасност да се разруши, тъй като останките са на открито, а в региона има големи температурни амплитуди. Организацията за първи път осъществява проект в България.

Доброволците, които идват от Индия, Китай, Германия, Дания и други страни, вече са почистили пукнатините в олтарната част и я заздравяват с варопясъчен разтвор.

Китайката Ксю Фан е доктор по молекулярна биология, а в доброволческата експедиция я довел интересът й към старините и самата работа на терен, тъй като повечето време прекарва в лаборатория. Натрупването на исторически периоди и самата география - тази тераса в каньона на Суха река, са много интересни, каза доброволката.

Партньорският проект с "Доброволци за европейско културно наследство" е шанс не само обектът да се съхрани, но и да се популяризира в толкова много държави, заяви директорът на Регионалния исторически музей Добри Добрев. Инициативата се осъществява и със съдействието на община Тервел.

Останките от раннохристиянската базилика са идентифицирани за първи път чрез геофизическо изследване през 2013-а, а няколко години по-късно е разкрито олтарното пространство. Археолозите посочват сред най-забележителните открития синтронът, за който се предполага, че е бил необичайно висок - около два метра.

Римската крепост "Палматис", която заема територия от 225 000 квадратни метра, е разположена на важен път, а през 6-и век градът получава статут на епископски център.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини