Бедствено положение в Русенска област заради африканската чума по свинете

Областният управител на Русе със своя заповед от днес обявява бедствено положение за цялата територия на областта заради африканската чума по свинете (АЧС), съобщи областната администрация.

Заповедта е издадена във връзка с обявените първично възникнали три броя огнища на болестта Африканска чума по свинете в с. Пет кладенци, община Бяла и с. Ценово, община Ценово, област Русе, както и в свинекомплекс в с. Николово, община Русе.

Краят на обявеното бедствено положение се предвижда за 29 юли 2019 г., като при необходимост, срокът ще се удължи след съгласуване с министъра на вътрешните работи.

В заповедта се посочва, че се въвежда в изпълнение областният план за защита при бедствия в част "Заразни болести и пандемии" и предприемане на съответните действия.

За ръководител на операциите за постигане целта на заповедта е определен директорът на ОДБХ - Русе.

Органите на ОДБХ - Русе ще организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните, поразени от АЧС.

На ОД на МВР - Русе се нарежда да организира охраната на всички входно/изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза на заболяването АЧС и да подпомага ОДБХ - Русе с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в област Русе.

Органите на РДПБЗН - Русе трябва да оказват съдействие в населените места, където има регистрирани огнища на зараза на заболяването АЧС, изпълнявайки разпорежданията на ОДБХ - Русе.

На кметовете на общини в област Русе да оказват пълно съдействие на органите, изпълняващи действията в заповедта за бедственото положение.

Областният управител нарежда още в хода на провежданите действия да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Военно формирование 32420-Русе.

Коментари

 1. 2019.07.23 | 19:09

  Чумата е в парламента и в държавната администрация! Докато не се избият свинете там, никога няма да се оправим!!!

 2. 2019.07.23 | 19:00

  нямаме*място на тоя свят

 3. 2019.07.23 | 18:58

  Тая държава е продадена на високо ниво на западнате олигарси. Ще съсипят всичко дето не е зависимо от запад, така могат с лекота да ни изтребят. Явно за нас няма правилен път, нито на запад, нито на изток, имаме място на тоя свят. Големите сили ще избият по-малките за кефа на вождовете си, олигарси с милиярди, които имат нови идеи без нас, за новият свтовен ред.

 4. 2019.07.23 | 18:11

  тия съвсем ще съсипят и малкото останали животновъди. ни нищо, нали подписахме сета, ще вкарваме гмо свинско от канада.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет