Георги Янков от „Тад Груп” и основателят на „Софт Уни” Светлин Хаков коментираха в студиото на предаването последните развития по случая с изтичането на данните на милиони българи в резултат на хакването на НАП.

Службите са иззели служебния компютър на Кристиян Б.

„В петък получихме писмо от ГДБОП, в което искат от нас да им помогнем  отключат този компютър, но не смятаме да го правим, защото на него има чувствителна информация, свързана с киберсигурността на нашите клиенти, които ние сме длъжни да опазим по договор”, разкри Янков.

Мениджърът в глобалната компания за киберсигурност „ТАД Груп“ заяви, че има „100% доверие в своя служител”, макар че не той го е назначил във фирмата, но от досегашния си опит с него има много добри впечатления.

Янков отбеляза, че има и държавни институции, които се грижат за своята киберсигурност, посочвайки за пример Фонда за гарантиране на депозитите, който е ползвал услугите на неговата фирма.

„Безотговорността на държавата хакна НАП”, категоричен е пък Светлин Наков, който сравни киберсигурността на институциите ни с ремонтите по пътищата ни, които не издържат и година след своето приключване.

„Изложих различни хипотези пред медиите”, заяви Наков по повод на неговото твърдение, че доказателствата срещу Кристиян Б. няма да издържат.

„Направи ми впечатление, че е ползвал и "Уиндоус" и ми се стори странно как този човек си е заличил следите наполовина”, каза Наков, според когото повечето хакери работят само на "Линук"с, но допълни, че може да има такива, които да ползват и операционната система на „Майкрософт”, но „не е типично”.

Сред възможните хипотези, според Наков, е и течът да е вътрешна работа на служители в НАП, както и да има намеса на чужда държава.

Георги Янков пък не изключва и тезата служителят му Кристиян Б. да е натопен от конкуренти на неговата фирма.