Побратимяване предложи кметът на община Антоново на кмета на Тараклия

  • 20 юли 2019 19:37

  • 552
  • 0
Побратимяване предложи кметът на община Антоново на кмета на Тараклия
© Pixabay

Побратимяване предложи кметът на българската община Антоново на кмета на бесарабския град Тараклия в Молдова.

Това стана при туристическо пътуване на групата от администрацията на община Антоново Търговищка област в Молдова. Трийсет и пет души пристигнаха в Тараклия на 18 юли. Първо делегацията положи цветя пред паметника на Васил Левски и се видя с българския консул Ангел Маринков.

На следващия ден групата бе посрещната в Двореца на културата от кмета на град Тараклия Сергей Филипов, председателя на Българската община Кирил Боримечков, представителя на управлението на образованието на района Тараклия Олга Вичева и директора на Театъра на бесарабските българи "Смешен петък" Иван Боримечков.

В малката зала на Двореца събралите се българи говориха за социално-икономическия живот на хората в двете държави, какви са им трудностите и как ги преодоляват. Кметът на община Антоново Хайредин Мустафов Мехмедов предложи на Сергей Филипов (ако останат кметове след местните избори през есента тази година) да подпишат спогодба за побратимяване. Кметът на Тараклия прие поканата.

Антоново е малка община, има един градски център и 62 села към него. Населението е 7600 души, съобщи заместник председател на общинския съвет в град Антоново Нели Николова. "Мислейки къде да тръгнем, търсихме посока, където хората да бъдат близки като съдба. Краят ви е подобен на нашия, само че ние сме от територията която е била българска, след известни исторически събития остава в сръбско и македонския край. Ние се преселваме по време на руско - турската война през 1877 -1878 години. Има гонения срещу българите, които остават в македонско и сръбско и хората се изселват в търговищкия край, където пак са били турци. След време турците се изселват в Турция, а ние заемаме тези земи", сподели служителка от Антоново.

"В момента в общината живеят българи, турци и роми. Ние сме модел за етническа и религиозна толерантност, дори на 17 януари - на Антонов ден правим голям празник - курбан за здраве и го водим като Ден на етническа и религиозна толерантност. Имаме много общо - и ние и вие сме били принудени да оставим родните си места, за да се спасим и да съхраним българското от турското робство. Дойдох тук за да усетя българския дух и да видя как живеете", каза Николова
Гостите от България поднесоха подарък на кмета на Тараклия, след което посетиха Тараклийския Държавен университет "Григори Цамблак" и заминаха за Кишинев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
552 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини