Тихомир Безлов: Източените данни от НАП, могат да "родят" повече скандали от "Апартаментгейт"

  • 17 юли 2019 15:20

  • 3476
  • 0
Тихомир Безлов: Източените данни от НАП, могат да "родят" повече скандали от "Апартаментгейт"
© бнт

Коментар на старши анализатора от „Център за изследване на демокрацията” Тихомир Безлов за „Новини.бг.” по повод на компютърното престъпление, при което хакер точи част от масивите на НАП.

В рамките на парадокса си мисля, че случилият се тежък инцидент с НАП, на практика ще доведе до добри резултати за Националната сигурност, тъй като, да се надяваме, ще се промени безгрижното отношение към защитата и сигурността на личните и фирмени данни в различните институции.

Сега стана ясно какво реално може да се случи като не се влагат достатъчно пари за защита на тези данни. Като гледам информацията, източена в коментирания файл, има доста подробности- данни за малки и по-големи времеви отрязъци, работни таблици, които може би са експортвани от НАП за справки, анализи и т.н.. Има доста данни от 2007 г., също за периоди от 2006 г., 2010 г., но има и по-нови, включително от 2019 г.

Дали хакерът е точно този, който днес обявиха, че е арестуван и има повдигнато обвинение, ще видим, рано е да се говори, води се разследване. Ясно е обаче, че има проблеми с мрежите на хората, които боравят със сигурността на данните.
От тук нататък е интересно какво може да се сглоби от тези стотици, хиляди източени данни от агенцията - ЕГН-та, Булстат-ове, за платени данъци, за ДДС, акцизни данни и др..Предполагам, че някои вече са започнали за правят пъклени планове с тези данни.

Защитата на данни е скъпо нещо и по тази причина много от нашенските институциите не харчат големи бюджети затова. Трябва да отчитаме и силата и отзвука у нас от глобалната кибервойна. Видяхме какво се случи в кампанията за Брекзит, също така в САЩ по време на президентските избори и т.н. Постоянно някой някъде краде милиони от кредитни карти, изтичат файлове от световни мегафирми и т.н..Специалните служби на най-големите държави се занимават с кибервойната, постоянно четем и виждаме такива огромни скандали. В държави като САЩ, Китай, Русия това е приоритет и службите им постоянно търсят дупки в софтуерите, операционни системи, уебсървъри и др.. А ние, като малка страна, разчитаме предимно на късмет.

У нас се появи и конспиративно-геополитическа версия за пробива в агенцията и имаше основание затова, поради наличието  съвпадения. Проблемът обаче не е свързан само със сървърите на НАП, а и със служителите там. Ако те на персоналните си компютри правят такива справки и някой може да ги източи, поради тяхната мърлявщина - това е огромен проблем. Трябва да има вътрешен одит на служителите в тази институция, тъй като отдавна там има неясноти.

Тепърва ще виждаме какво точно е изтекло от НАП, вече се очертават една две медии, които гледат на този инцидент като на златна мина. В източената информация има сметки на български граждани в чужбина до 2018 г., има искания за справки от европейската данъчна служба EUROFISK. Има доста информация, която може да направи далеч по-големи бели от справките за апартаментите и къщите за гости, които родиха актуалните скандали в обществото ни "Апартаментгейт" и "Къщи за тъщи".

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3476 0

Свързани новини

Водещи новини