Столичната пожарна отбелязва 141 години от създаването си

  • 12 юли 2019 13:11

  • 263
  • 0
Столичната пожарна отбелязва 141 години от създаването си
© МВР

По повод професионалния празник на столичните пожарникари -  14 юли и годишнината от създаването на СД “Пожарна безопасност и защита на населението”, ръководството и служителите поднесоха венци пред паметника на колегите си, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Те отдадоха признание пред изключителната смелост и саможертва на колегите си. На последвала тържествена церемония директорът на Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Веселин Гетов награди 20 пожарникари, проявили себеотрицание и мъжество при локализирането и ликвидирането на опасни и тежки пожари, аварийно-спасителни дейности и наводнения. 

Шест от отличените са със заповед на директора на ГДПБЗН гл.комисар Николай Николов, а други 14 – със заповед на директора на столичната пожарна.

На 14 юли през 1878 година в София за първи път е създадена организация от доброволци – пожарникари, съставена от столични жители по родове и съсловия. Протоколът, с който е документирано решението за създаването на първата пожарна команда е съхранен в протоколната книга на Софийския градски управителен съвет от 1878 г., намираща се в Софийски държавен архив. Така, преди 141 години започва забележителната история на Столичната пожарна, белязана с професионални постижения и изпълнена с прояви на достойнство, мъжество и себеотрицание на поколения огнеборци.

Първите български пожарни командири - Захари Коритаров, опълченецът Атанас Канарев, Димитър Тролев, Руси Караджов, Светослав Бойчев и други са ръководели потушаването на много пожари, проявявайки забележително умение, храброст и находчивост. Юрий Захарчук, с чието име е свързан един от най-ярките периоди в историята на столичната пожарна и пожарното дело в България, още приживе спечелва прозвището „Рицар на огнеборската чест”, а през 1999 г. е избран за “Пожарникар на ХХ век”.

Пожарната „толумба”, както я наричали в началото, е разчитала на конска тяга и каруци, натоварени с бурета, секири и канджи. Първите пожарникарски съоръжения пристигат от Виена през 1879 година - три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички, а през 1925 г. е поставен на дежурство първият противопожарен автомобил.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
263 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини