Д-р Чобанов: Няма да можем да спрем африканската чума, ако хората не съдействат

  • 12 юли 2019 09:37

  • 310
  • 3
Д-р Чобанов: Няма да можем да спрем африканската чума, ако хората не съдействат
© Кадър: БНТ

Продължава разпространението на болестта африканска чума по свинете. Нови случаи бяха констатирани вчера в Плевенско. Хората явно не съзнават опасността от заразата и ние няма как да спрем вируса, при положение, че обществото не положи усилия, заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Георги Чобанов – директор Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуража" към БАБХ.

Д-р Чобанов поясни, че е конфискувано заразено месо от домашно прасе, на което вече е била взета проба за африканска чума и тя е била положителна.

Констатирани са няколко огнища на африканска чума и стартира проучването на района. Има обявени 8 огнища към момента при домашни свине. В селищата се извършват мерките, животните са умъртвени и труповете ще бъдат заровени и местата дезинфекцирани местата, допълни той.

Чобанов каза, че там където са взети проби от новите случаи, за съжаление показват наличие на заболяване.

По думите му са били заловени няколко автомобила, които пренасят месо и то е било конфискувано.

Месото е от питомно прасе, от което е взета проба и докато се изследва пробата прасето е заклано и прибрано във фризера. Пробата е положителна за африканска чума, така че месото е конфискувано и унищожено. Рискът по този начин е много голям и това месо може да бъде източник за заразяване на други животни, поясни д-р Чобанов.

До момента няма случай на засегната индустриална свинеферма, но има случай на свинеферма, която попада в кръга на огнище и тази свинеферма е блокирана и не може да изнася животни към кланица и да функционира нормално, допълни той.

Последвайте канала на

Novini.bg
310 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
до АБВ - троловете

2019.07.12 | 16:18

3

не вярвайте! българина яде два пъти агнешко на Великден и на Гергьовден, на никой не му дреме за странджанските драгливи овце и кози, обаче свинското българина си го яде целогодишно.... та ку щете вярвайте!

Купени души

2019.07.12 | 10:53

2

След странджанските лъжи, кой да повярва на лъжливото овчарче? То не е и за вярване де!

Оцелял българин от грабежа СДС-арси българин

2019.07.12 | 09:52

1

Прав е.
Преди четвърт век изтървахме Драгалевската Чума и не я обесихме,за което сега жънем плодовете от заразата и.

Добави коментар

Водещи новини