СО ще кандидатства за доставка на нови електробуси, тролеи и трамваи

  • 10 юли 2019 14:32

  • 275
  • 0
СО ще кандидатства за доставка на нови електробуси, тролеи и трамваи
© Pixabay

Столичната община ще кандидатства по ОП "Околна среда 2014-2020 г." за доставка на нови електробуси, тролейбуси, трамваи и станции за зареждане. Общият размер на средствата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за София е 218 млн.лв.

Това е посочено в доклад на кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска до Столичния общински съвет, който ще бъде гласуван на сесия на съвета на 11 юли.

Конкретната цел на процедурата "Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух", по която общината ще кандидатства, е да се обезпечи изпълнението на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на нови електробуси, тролейбуси, трамваи и станции за зареждане.

Според доклада, Столичната община, в партньорство със "Столичен автотранспорт", ще кандидатства за доставка на 30 нови 6-7 метрови електробуса и 22 нови 8-9 метрови електробуса и специализирано оборудване за тях /зарядни станции/ за откриване на нови линии с довозваща функция от спирки на метрото и трамваите. Тяхната обща стойност е 30,3 млн.лв.

Общината, заедно със "Столичен електротранспорт", ще кандидатства за доставката на 30 нови нископодови единични електробуси и оборудване към тях. Те ще подменят стари дизелови превозни средства по линиите на масовия градски транспорт. Планира се и доставка на 30 нови съчленени тролейбуси, които ще подменят стари тролеи по линиите 6,7 и 11. Тяхната обща стойност е 90 млн.лв.

Съвместно със "Столичен електротранпорт", общината ще кандидатства за доставка на 25 нископодови съчленени трамваи, които ще подменят старите мотриси по линии 4 и 18 и ще допълнят мотриси по линия номер 5 за общата сума от 97,7 млн.лв.
Кметът посочва в доклада, че в интерес на хората е да бъдат доставени тези нови транспортни средства за градския транспорт, отговарящи на европейските и световните стандарти.

Проектните предложения по процедурата се отнасят до дейности, които целят намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шумовите замервания и вибрациите, и значително спестяване на енергия за градския транспорт в София, отбелязва столичният кмет.

Последвайте канала на

Novini.bg
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини