Ива Пушкарова: Помилването се прилага при изключителни случаи

  • 12 март 2012 09:09

  • 3134
  • 0
Ива Пушкарова: Помилването се прилага при изключителни случаи
©

"Помилването се прилага по отношение на изключителни случаи, а те не са толкова много", заяви новият председател на Комисията по помилванията Ива Пушкарова в интервю за предаването "Преди всички" по БНР.

"Нормално е да не се помилва често. Този институт е изключителен и не се прилага като редовен способ за опрощаване на наказание. Това не е просто висша държавна воля и милост. Помилването е институт, който е замислен да сработва тогава, когато всички останали не сработват, а в българската правна система има много други институти, които могат да облекчават наказателна отговорност", заяви Пушкарова.

"За решение чакат 380 молби за помилване, като заварените случаи от предишната президентска администрация са около 200", каза Ива Пушкарова.

Комисията е съвещателен орган към вицепрезидента, припомни председателят на Комисията по помилванията:

"Тя има за цел да подпомага. Вие си давате сметка, че при толкова много преписки няма как един човек да ги прегледа всичките и по всичките да вземе заключение и да е сигурен в това заключение, но не се изключва възможността да има случаи, при които вицепрезидентът да е категоричен", заяви още Пушкарова.

Един път месечно комисията по помилванията ще дава информация на обществеността за работата си, обеща новият й председател Ива Пушкарова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3134 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини