Бонуси за бизнеса, ако наема на работа младежи

  • 12 март 2012 06:09

  • 1391
  • 0
Бонуси за бизнеса, ако наема на работа младежи
©

Бонуси за бизнеса, ако наемат младежи на работа, готви кабинетът. Компаниите, харесали млади специалисти, ще получат улеснен достъп до субсидии от Брюксел за откриване на нови работни места. Държавата си е поставила суперамбициозната задача да осигури работно място, платен стаж или обучение за запълване на липсващи умения на всеки младеж до 4 месеца след завършване на училище или ВУЗ. За целта социалното министерство е разработило национална инициатива "Работа за младите хора в България", която трябва да се реализира тази и следващата година. Документът ще бъде одобрен от кабинета този месец, пише в. "Стандарт".

България е сред страните в ЕС с най-високи нива на безработни младежи - 27% по данни на Евростат. Около 73 хиляди са нашенците без работа до 25-годишна възраст. Целта на кабинета е до края на 2013 г. да свали нивото до 20%. Това означава безработните младежи да намалеят с около 20 хиляди. "На практика идеята на тази инициатива е да мобилизираме и да координираме всички налични финансови ресурси, предназначени за младежка заетост", обясни министърът на труда Тотю Младенов. През тази и следващата година може да се разчита на ресурси от близо 350 млн. лв. както по действащи, така и по нови схеми, финансирани от Европейския социален фонд, както и по мерки, обезпечени от бюджета.

До лятото правителството ще предложи на работодателските организации и синдикатите да се подпише национално споразумение "Първа работа". С него социалните партньори ще поемат ангажименти да увеличат работните места за стажуване на младежи, завършили средно или висше образование. Стажовете ще бъдат с различна продължителност и начин на субсидиране в зависимост от професията. Ще бъде направен преглед на законодателството и на сегашните субсидии за разкриване на работни места, за да се отстранят пречките пред достъпа до тях, заявиха от социалното министерство. За тези субсидии обаче може да кандидатстват само фирми, които са напълно на светло. Това в момента е основната пречка на компаниите да усвояват парите от Брюксел.

За да активизират бизнеса, мобилни екипи на Агенцията по заетостта вече обикалят фирми в цялата страна. На специални срещи с предприемачите те ги запознават какво финансиране може да получат за разкриване на работни места за младежи. Разговорите вече дават резултат, отчитат от Агенцията по заетостта. За два месеца има сериозен ръст на проектите на бизнеса за набиране на стажанти по схемата "Ново начало - от образование към заетост". По нея в продължение на шест месеца се субсидира заплатата на стажанта, което е равно на минималния осигурителен доход за съответната професия. Отделно се плаща допълнително възнаграждение и за наставници. Бюджетът на програмата е 35 млн. лв., с които първа работа може да намерят 8500 младежи. До момента в тази схема са включени около 1500 стажанти. Практиката показва, че около 30% от тях остават на работа за постоянно.

Друга схема, на която много се разчита да свали безработицата сред младежите, е "Развитие". От бюджета й, който е 250 млн. лв., до момента е усвоена една четвърт. Това е дало работа за 12 месеца на над 20 хиляди безработни, а други 25 хиляди в момента се обучават за професия, преди да бъдат назначени.

В Националния план за насърчаване на заетостта, който се финансира от държавния бюджет, пък са заделени 10 млн. лв. специално за обучение и заетост на младежи през тази година.

Ще се подсили и програмата "Старт в кариерата" за стажанти в държавната и общинската администрация. Планирано е продължителността на тези стажове да се увеличи от 9 на 12 месеца. Така програмата ще бъде по-ефективна и младите хора ще имат повече време да трупат практически умения.

През тази година трябва да заработи и схемата "Подкрепа за предприемчивите българи". Тя осигурява до 20 хил. лв. безвъзмездна помощ на безработни да започнат собствен бизнес. Очакваните цели са 2500 създадени нови фирми с около 7500 заети в тях. Със средства от програма "Конкурентоспособност" и лесни кредити от Българската банка за развитие също ще се насърчава стартирането на собствен бизнес от млади предприемачи.

Специално създадено координационно звено с представители от различни министерства ще организира изпълнението на инициативата "Работа за младите хора в България". То ще се ръководи от министъра на труда и ще заседава всеки месец.

Последвайте канала на

1391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини