Българин с увреждане покори Черни връх в инвалидна количка на ток

  • 05 юли 2019 14:28

  • 402
  • 0
Българин с увреждане покори Черни връх в инвалидна количка на ток
© Кадър БТВ

Историческо изкачване на Черни връ. За първи път човек с увреждания изкачи най-високия връх на Витоша в инвалидна количка.

Осъществяването на мечтата е благодарение на българско изобретение, предава БТВ.

Ивайло Колев и екипът му са изобретателите на първата електрическа инвалидна количка у нас, която може да се движи по всякакви терени. От кал и пясък до камък и чакъл. Той няма образование по механотехника.

„Запознахме се с хора с увреждания, които тренират баскетбол. Това беше стартът на нашия проект, видяхме изключителният им хъс и решихме, че трябва да направим нещо, да им помогнем”, обясни Ивайло Колев. 

Животът на Владимир Гюров се променя драстично преди 18 години. Но той не се отказва да спортува. Тренира баскетбол, тенис на корт, колоездене и кара ски. Днес вече е с още един връх по-високо от всички, които се отказват в подножието.

„Достатъчно активно си живея живота. И самият факт, че съм тук и сега с това интересно съоръжение. Мисля, че са малко и здравите прави хора, които са се качвали на Черни връх”, споделя Владимир.

Българското изобретение и примерът на Владимир отварят път и на други хора с увреждания да осъществят мечтата са за върхове.

Последвайте канала на

Novini.bg
402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини