Военнослужещи отбелязаха Деня на гарнизон Пловдив

Военнослужещи и служители от пловдивските военни формирования отбелязаха Деня на гарнизон Пловдив - 4 юли.

Честването започна с шествие на представителните блокове на 68-ма бригада "Специални сили", Трета авиобаза - Граф Игнатиево, 24-та авиобаза - Крумово, 110-и Логистичен полк и 91-ви Инженерен батальон от пл. "Стефан Стамболов" и през главната пешеходна улица завърши на пл. "Съединение". В празника участваха и представители на Втора зона за управление и наблюдение, регионална служба "Военна полиция", Военна болница - Пловдив, Военен съд, Военна прокуратура.

Пловдивският митрополит Николай, в съслужение със свещеници от Митрополията, отслужи заупокойна молитва за всички от гарнизона, загинали за освобождението и обединението на България. Пред паметника на Съединението на България бяха положени цветя от името на министъра на отбраната, от началника на отбраната, от командванията на видовете въоръжени сили и представители на местната и държавна власт, от ветерани и родолюбиви сдружения. Строят на почетните роти на военните формирования прие командирът на Командване Специални сили бригаден генерал Явор Матеев.

Със заповед от 1915 г. по частите на Втора пехотна тракийска дивизия, препотвърдена със заповед на министъра на войната от 1926 г., датата 21 юни (4 юли нов стил) е обявена за боен празник на полковете от Втора пехотна тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон. Това е денят на битката при Криволак на 9-и пехотен Пловдивски полк със сръбски войски по време на Междусъюзническата война през 1913 г. След 1945 г. бойният празник на поделенията от Пловдивския гарнизон е забравен до възстановяването му през 2016 г.

Празникът продължи с тържествена проверка, след което пищни илюминации озариха Пловдив.

Коментари

  1. 2019.07.04 | 22:17

    Преди години числеността на армията я сравнявах с капацитета на Националният ни стадион!Сега дали запълва зала Фестивална?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет