Стотици се преклониха пред чудотворната икона на Божията Майка – Скоропослушница в Банско

  • 02 юли 2019 18:27

  • 523
  • 1
Стотици се преклониха пред чудотворната икона на  Божията Майка – Скоропослушница в Банско
© bansko.bg

Вчера, в 17:00 часа. пред катедралния храм "Света Троица" - Банско, бе посрещнато копието на иконата на Света Богородица - Скоропослушница от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и Негово Високопреосвещенство Западно - и Средноевропейския митрополит Антоний.

Кметът на Община Банско – Георги Икономов,  който наскоро се завърна от Атон, беше от първите, които се поклониха пред чудотворната икона. След тържественото посрещане в храма бе отслужена и архиерейска вечерня, в която участие взеха и архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, монаси от Дивотинския манастир, храмовите духовници.

Стотици православни християни се покланяха на иконата на Майката Божия, а на вторият ден от престоя бе отслужена и архиерейска света литургия, на която присъстваха градоначалникът Икономов и Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 - министър на образованието и науката.

Иконата е копие на чудотворната иконата на света Богородица Скоропослушница, изографисана и осветена в манастира „Дохиар“ в Света гора.

След светата литургия кметът покани висшите духовници на среща, на която обсъдиха проект за изграждането на нов параклис „Св Дух” в града. Идеята на кмета е той да бъде в типичен бански стил - дърво и гранит, съобразен с църковните канони.

Уастниците в срещата си припомниха истории за съществуването на църквите на територията на Общината и бяха категорични, че църквата в Банско е една от най-посещаваните в епархията, като отбелязаха и факта, че в града никога не е имало джамия.

Отец Янко Русков завърши с думите "Единението, единомислието и вярата в Бога дават на Банско много благодат. Дърветата, водата и въздухът са в единство и ние сме благодарни,че от кметския стол с достойнство и гордост помага човек като Георги Икономов, доказал своето отношение към църквата през годините".

Последвайте канала на

Novini.bg
523 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Християнин

2019.07.02 | 18:39

1

Не видях Цвък Молитвата сред множеството.Може би е гост на някой гей-парад някъде по света!?

Добави коментар

Водещи новини