Православен Джулай посрещнаха в Каварна

  • 01 юли 2019 10:37

  • 995
  • 2
Православен Джулай посрещнаха в Каварна
© bulphoto

Алтернативен начин да посрещнат Джулая избраха в Каварна.

Местните християни направиха литийно шествие, а по-късно беше отслужен и молебен от отец Василий Селемет, в който се включиха миряни от други населени места.

Шествието потегли от църквата „Св. Успение Богородично” в Каварна към крепостта Бизоне, предаде агенция Булфото. Там сред руините на раннохристиянската базилика „Св. Св. Козма и Дамян” беше отслужена Светата Литургия.

Традицията на 1 юли християни от енорията и поклонници от страната да се изкачват на хълма край Каварна е отдавна, но тази година местен свещеник обяви събитието като "Православен Джулай".

От Варненска и Великопреславска митрополия излязоха с официално изявление, че не са разрешавали православното честване да преминава под подобно заглавие и обявлението за "Православен Джулай" набързо беше свалено от страницата на инициаторите. Въпреки това нестандартното честване възбуди интереса на обществеността.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
995 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пръдльо

2019.07.01 | 12:05

2

Догодина мюсюлмански Джулай.

007

2019.07.01 | 11:20

1

Православната църква като че ли нарочно отблъсква вярващите с не премерени действия.Много ме ядосва това,че и църквата се превърна в търговски храм.Две малки свещички на цената на един хляб.Ами ако човек е клошар и няма пари?Трябва да не влезе да се помоли ли?Влизаш палиш свещ и още не си се отместил и едни лелки веднага гасят и обират свещите!!!Грозно,долно и тъпо!Защото така им е наредено,да има повече материал за претопяване.Погледнете поповете,по 120 кила и нагоре,като сумо борци,със златни ланци и скъпи коли!?!?Явно е крайно време Господ да изрита търговците от храма!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини