Руши се знаковото читалище „Светлина-1861” в гр. Шипка

  • 28 юни 2019 11:49

  • 325
  • 0
Руши се знаковото читалище „Светлина-1861” в гр. Шипка
© Божидар Чоторов

Едно от най-красивите читалища в Южна България – „Светлина-1861“,  тъне в тотална разруха, констатират от сдружение „Словеса“.

Читалището е построено през 1930 година, а просторният му салон е като едно истинско умалено копие на голямата зала на Народния театър „Иван Вазов“ в София.

През 1993 г. обаче читалищната сграда с уникалната си архитектура, издигната със средствата и труда на шипченци, е изоставена на произвола на съдбата и оттогава тя се руши поради липса на средства за поддръжка и ремонти.

Точно преди една година – на 19 юни 2018 г., на официалния сайт на Министерство на културата е качена  следната информация, припомнят от сдружението: „Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще се възстанови и ще се използва само за културна дейност, заяви министърът на културата Боил Банов, който днес посети гр. Шипка, запозна се със състоянието на сградата и разговаря с кметовете на Казанлък и Шипка Галина Стоянова и Василка Панайотова, областния управител на Стара Загора Гергана Микова и главния архитект на община Казанлък арх. Георги Стоев“.

Най-крещящ символ на разрухата в тази светиня е,че големият черен роял, на който е свирил и известният български композитор Петко Стайнов, е захвърлен като стара непотребна вещ сред потрошените столове на великолепния някога читалищен салон, но на никого от висшите държавни чиновници в Министерство на културата като че ли не му пука, уви, от това, посочват от гражданското сдружение.

Последвайте канала на

Novini.bg
325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини