РИОСВ-Смолян провери 10 сигнала за щети от мечки

От началото на месеца групата за бързо реагиране (ГБР) при Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Смолян е проверила 10 сигнала за нападение на мечки над селскостопанско имущество. Това съобщиха от РИОСВ - Смолян. Четири от щетите са нанесени в района на община Баните, в землищата на селата Сливка и Дебеляново.

Останалите щети са регистрирани в района на град Чепеларе и селата Туховища, община Сатовча, село Смилян, община Смолян, село Букова поляна, община Мадан и село Буйново, община Борино. Последният сигнал е от вчера-26 юни, когато ГБР е проверила сигнал за нападение на мечка над стадо овце в село Буйново. При последваща проверка от тази сутрин е установена липсата на още две овце от същото стадо. При предприетите обходи на местността овцете не са открити, но мечката е била на място.

Същата е прогонена от ГБР, съвместно с горска полиция. Предвид зачестилите нападения на проблемните видове мечки в населените места в община Баните, както и в село Буйново, община Борино, съответните държавни горски стопанства ("Славейно" и "Борино") ще предприемат законови мерки, съобразно компетенциите си.
През месец юни екоинспекцията отчита спад в броя на щетите, нанесени от кафява мечка.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет