Институтът по криминалистика към МВР и норвежката Национална служба за криминално разследване подписаха партньорско споразумение

  • 25 юни 2019 13:32

  • 252
  • 0
Институтът по криминалистика към МВР и норвежката Национална служба за криминално разследване подписаха партньорско споразумение
© МВР

Във връзка със стартиращ проект по  Норвежки финансов механизъм 2014–2021 днес се състоя официална среща за подписване на партньорско споразумение между Научноизследователския институт по криминалистика (НИК) и Националната служба за криминално разследване – Норвегия (Крипос), съобщиха от пресцентъра на МВР.

Проектът „Развитие на експертно-криминалистичните изследвания в Научноизследователския институт по криминалистика-МВР и техническо обновяване и разширяване на възможностите на пет базови криминалистични лаборатории“ е с общ бюджет в размер на 2 100 000 евро, а срокът за изпълнението му – 36 месеца. В рамките на заложените дейности се предвижда да се обнови напълно и разшири оборудването на пет регионални криминалистични лаборатории: СДВР, ОДМВР-Пловдив, ОДМВР-Бургас, ОДМВР-Варна и ОДМВР-Плевен, като чрез обновяването на оборудването ще се постигне унифициране на техниката, което от своя страна ще уеднакви качеството на изготвяните в тези лаборатории изследвания. Ще бъде улеснена и снижена стойността на последващата поддръжка на техниката. Също така, ще се създаде възможност за въвеждане на система за управление на качеството, което от своя страна е основната стъпка в процеса на акредитация на отделните методи на изследвания. Наред с това, ще бъдат проведени и обучения на експертния състав в Норвегия и България.

След подписване на настоящото партньорско споразумение се очаква проектното предложение да бъде одобрено и проектът да стартира през есента на 2019 г.

На днешното събитие присъстваха представители на норвежкия партньор, директорът на Дирекция "Международни проекти" Мая Петкова, директорът на НИК-МВР Добринка  Маркова, заместникът й Владислав Янев, началници на отдели и сектори, служители.  

Последвайте канала на

Филип Епитропов
252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини