Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън на 29 юни

  • 25 юни 2019 11:41

  • 305
  • 0
Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън на 29 юни
©

Фермери и млекопреработватели от страната ще вземат участие в тазгодишния празник на киселото мляко, който ще се проведе на 29 юни в Трън, съобщиха от фондация "Д-р Стамен Григоров".

За участие в изложението са поканени и домашни производители, както и фермери от съседна Сърбия.

Целта е посетителите да се докоснат до народната традиция в производството на киселото мляко, както и до произведени на неговата основа други млечни продукти. Гостите на празника ще имат възможност да посетят шатрата на занаятите или пък да надникнат в шатрата на науката, където през микроскоп ще могат да видят двете бактерии- лактобацилус булгарикус и термофилния стрептокок, които в симбиоза превръщат прясното мляко в кисело.

Това са само част от изненадите на тазгодишния празник.

Той се организира от фондация "Д-р Стамен Григоров" и община Трън в партньорство с "Ел Би Булгарикум". През целия ден ще бъдат отворени Музеят на киселото мляко в родното село Студен извор на откривателя на лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров и Музеят на бусинската керамика в село Бусинци. Двата музея ще работят без такса за вход. Ще има концертна програма, а освен киселото мляко и млечните продукти посетителите ще могат да дегустират и различни видове домашно приготвени сладка и прочутия мед от Етъра.

Последвайте канала на

Novini.bg
305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини