Експерт разкри каква е причината за тежките катастрофи през лятото

  • 25 юни 2019 08:07

  • 2631
  • 2
© Кадър БНТ

При около 90 - 95% водачите са виновни за тежките катастрофи, коментира в сутрешния блок на БНТ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев. По думите му, трябва да се подобри дисциплината им, защото основната причина за ПТП е високата скорост.

"Санкциите за нарушения са добри, не би трябвало да се увеличат до безкрай, но контролът не е достатъчен. Това се вижда и при една акция. Не с жива сила, а с технически средства трябва да се извършва този контрол", каза Стратиев.

"Вече няколко години се говори за нов закон, който мина обсъждане, но не е приет все още в НС и това е грешка", заяви той.

"Няколко са нещата, които са свързани - автомобил, път и човек. Видно е състоянието на пътищата. Основният виновник е АПИ и агенцията трябва да поеме цялата вина", каза Алекси Стратиев.

"През зимните месеци катастрофите са по-малко в сравнение с лятото. Затова съветът ми е по време на горещините е да се извършват по - чести почивки. Водачът трябва сам да прецени състояние си. Когато той пропуска някои елементи, трябва да намери място за почивка, за да може да се съвземе", каза още експертът по пътна безопасност.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2631 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
RMM

2019.06.25 | 10:28

1

Това и без подобни съмнителни "експерти" го знаем! Калпавата инфраструктора е главната причина - тесни пътища между градовете, които не се и поддържат. След това културата на водачите, като повечето нямат такава. А ако на повечето кръстовища и пътища, дори и извън градовете, имаше камери, които да заснемат нарушителите и в зависимост от нарушението да има солени глоби, отнемане на книжки и конфискуване на МПС, нарушенията щяха да са в пъти по-малко, както и катастрофите.

Теодор

2019.06.27 | 12:20

2

Съгласен съм с теб. Само да допълна, че практиката да се крият с триногите по храстите изобщо не работи, както се изказват и това е само и единствено с цел да се напълни хазната за да има за крадене. Ако наслагат видими стационарни камери навсякъде водачите ще карат в ограничение. И поне фактора катастрофа поради висока скорост ще бъде премахнат.

Добави коментар

Водещи новини