Цените на хранителните продукти поскъпват преди Великден

  • 09 март 2012 15:50

  • 1223
  • 0
Цените на хранителните продукти поскъпват преди Великден
©

Продължава раздвижването на цените на шестте основни хранителни продукта – захар, яйца, олио, брашно, пилешко и агнешко месо, през периода 29 февруари – 2 март 2012 г. Това става ясно от данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Макар Великденските празници да са все още далеч, продуктите, които традиционно слагаме на трапезата си тогава, поскъпват. Анализът сочи, че така обсъжданите напоследък яйца са поскъпнали с по 5 стотинки за брой – както размер M, така и размер L.

Изненадващо са се повишили цените на замразеното пиле (с 3 стотинки), на агнешкия бут (с 24 стотинки) и на агнешката плешка (със 7 стотинки). Промените засягат основно големите търговски вериги (ГТВ) – някои от хранителните стоки там са дори по-скъпи в сравнение с продаваните в другите търговски обекти (ДТО).

С 24 стотинки е поскъпнал агнешкият бут до 13,84 лева за килограм за страната. В отделните региони най-значителното повишение за ГТВ е отчетено в Разград – с 85 стотинки. В малките магазини в Хасково продуктът е поскъпнал най-много – с един лев за килограм.

Цената на агнешката плешка е скочила със 7 стотинки до 13,44 лева за килограм средно за страната. Раздвижването по области обаче е разнопосочно. Отново най-голямото поскъпване е отчетено в ДТО в Хасково – в размера на един лев. Най-същественото поевтиняване е било в магазинчетата в Пловдив – с 40 стотинки за килограм.

Бялата кристална захар на дребно леко е поевтиняла. Средно за страната цената й е била 2,34 лева за килограм, като понижението спрямо интервала 22 – 29 февруари е в рамките на стотинка. На областно ниво има движение на цените само в част от изследваните области, като най-често то е в рамките на 1-8 стотинки. Единствено, в големите магазини във Варна има по-сериозно поевтиняване на продукта – с 21 стотинки за килограм.

Олиото също следва ценовите си тенденции – през изминалата седмица средната му за страната стойност се е повишила със стотинка до 2,95 лева за един литър. Цената му обаче остава сравнително стабилна в различните региони. Влияние за средната стойност оказва поскъпването на продукта в ГТВ в Бургас с цели 25 стотинки за литър.

Отново остават стабилни стойностите на брашното тип 500 през седмицата 29 март – 2 февруари. Средната му за страната цена е била 1,04 лева за килограм. Отчетено е леко поевтиняване на продукта в големите вериги и слабо поскъпване в малките – с по една стотинка. По области не се забелязват съществени ценови промени.

Последвайте канала на

1223 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини