Българите ще се приберат обратно у нас при три условия 

  • 19 юни 2019 07:18

  • 4389
  • 9
Българите ще се приберат обратно у нас при три условия 
©

35% от анкетираните българи, живеещи в чужбина, обмислят да се върнат в България. Желаещите да се завърнат, сред установилите се извън страната за повече от 5 години, са почти толкова, колкото тези, които са емигрирали по-скоро.

Допитването се извърши в деня на Европейските избори в района на избирателните секции от доброволци, които интервюираха емигрантите, а българите от цял свят отговаряха онлайн седмица преди това. Стремежът на неправителствената организация бе да разбере какво би накарало българите да се приберат в България и какви са пречките при вземане на решението да се върнат обратно.

„Най-значимите три условия за завръщане, които представят българите, живеещи в чужбина, са по-високите доходи, стандарта на живот и борбата с корупцията. Намирането на работа се очертава като най-същественото предизвикателство, посочено от над 2/3 от респондентите, пред евентуално връщане в България. Друг любопитен факт е, че 63% от обмислящите завръщане биха избрали дестинация за постоянно пребиваване, различна от София. Преобладаващият брой от тях (34%) биха се насочили към другите големи градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе“, коментира Добромир Живков от Маркет ЛИНКС. 

Като позитивна тенденция може да се отчете факта, че 49% от участвалите в проучването поддържат пряка връзка с България, завръщайки се поне веднъж годишно.

“76% смятат, че ще имат затруднение при намиране на работа, ако се върнат в България. При положение, че нашия пазар на труда има нужда от толкова много хора, това означава, че една част от хората, които са в чужбина, все още нямат информация за промените, които са настъпили в България. Много от тях вярват, че положението е такова, каквото е било преди 10 години. Близо 70% от изразяващите желание да се завърнат биха използвали услугите на платформа посредник между тях, българския бизнес, централната и местна администрация. Услугите, които провокират значителен интерес, са помощ при намиране на работа и административна помощ при евентуално завръщане. Това ни дава увереност да искаме подкрепа най-напред от бизнеса, след това от местна власт и държавата като партньори по новия мащабен проект”, споделя създателят на ДНК Андрей Арнаудов.

„Нека си представим, че емигрантите са около 2 млн., най-малко около 1 млн. от тях е активно икономическо население, и ако 35% от тях се приберат – това са 350 000 работещи. И това е резултат при консервативна оценка. Искам да кажа, че тъй като ние работим и с HR-и, се поинтересувахме дали българската икономика може да приеме 350 000 души – те ни казаха, че категорично може. Между 350 000 и 500 000 – като работни места, инфраструктура, недвижимо имущество. България в момента дори има огромна нужда от тези хора“, допълва още той в интервю пред bTV.

Телевизионните продуценти Иван и Андрей ще обявят до края на годината старта на платформата BULGARIA WANTS YOU, чиято основна цел е да създаде връзка между бизнеса и българите по света, чрез предоставяне на възможност за работа и живот в България. 

Следват графиките с резултатите от проучването сред българите в чужбина на ДНК и Маркет ЛИНКС:


Последвайте канала на

Novini.bg
4389 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
RMM

2019.06.20 | 14:15

9

Българите ще се приберат обратно у нас точно никога! Ако не са те да издържат държавата, досега съвсем да сме фалирали. А ако се върнат и 1/3, с какво и как ще живеят, освен ако нямат достатъчно спестявания да ги изкарат доживот или да вземат пенсия отвън?

someone

2019.06.19 | 08:17

2

то само като видиш Иван и Андрей и повече няма и да помислиш да се върнеш.

Да

2019.06.19 | 17:23

8

Работа и пари има за нискоквалифицираните! Високите заплати са за " свои" хора! Всичко е лъжа и манипулация! Никой, завършил навън, няма да се върне за 2 бона!

истина

2019.06.19 | 13:18

7

И РАБОТА ИМА И ПАРИ ИМА,НЯМА САМО ЗА ТЬРТИЙТЕ И ПАРАЗИТИТЕ ,КОИТО НЕПРЕКЬСНАТО ХЛЕНЧАТ И ВСЕ НЯКОЙ ИМ Е ВИНОВЕН,НЕ МОЖЕ ТАКА,ВЗЕМЕТЕ И СЕ СТЕГНЕТЕ ,НЕ ОСТАВЯЙТЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА ВИ УПРАВЛЯВА ВЛАКА НА ЖИВОТА ИНАЧЕ ЩЕ СЕ ЗАТРИЕМ КАТО НАЦИЯ.

ббн

2019.06.19 | 09:34

6

стига сте писали глупости... повечето имигранти са се устроили и си гледат живота и почти не им дреме за България

Драган

2019.06.19 | 08:29

5

Да ви се изакам на *ъзооблизкото "изследване".

2019.06.19 | 08:08

1

Докато мутри,престъпници и убийци от герп са на власт никой няма да се върне за да спонсорира и реанимира живота на престъпната групировка

2019.06.19 | 08:18

4

Няма да се върнат,заради такива мърлйовци като Вас.

2019.06.19 | 08:17

3

А вие патки смотани които пишете този репортаж, влизали ли сте въобще в сайтовете за работа или обаждали ли сте се на някоя от фирмите търсеща ръботна ръка??? Едните не дават повече от 500-600 лв. заплата а, другите даже не обевяват колко е възнаграждението, особенно в Северна България. За вас само София ли е България, я се разходете из провинцията и вижте как се работи физически - робски труд по 12-13 ч. на ден, на две смени, плюс събота и неделя с неплатен отпуск за годината и накрая да не ти стигнат парите за месеца да си посрещнеш поне разходите. Аз незнам от когого сте взели интервю ама бихте ли си изхвърлили дипломата в тоалетната......................нещастник/ца

Добави коментар

Водещи новини