Проф. Чуков за вербувания от Ислямска държава ученик: Анализите трябва да се случват в експертни кръгове, не през медиите

„Ислямска държава” е в една дисперсна форма, никой не знае къде е нейното седалище. Така коментира вербуването на ученик от Пловдив арабистът проф. Владимир Чуков в предаването "120 минути" по БТВ.

Според него този случай поставя много въпроси.

„България е периферна част на Европа, ние сме част от антитерористичната коалиция, но никога не сме имали военнослужещи на място. А те атакуват обикновено тези, които имат военнослужещи на място – в Сирия и Ирак”, коментира арабистът.

Той призова да се спре с анализирането на случая през публичното пространство.  

„Анализите и коментарите трябва да се случват в експертни кръгове, не през медиите. Просто всичко се следи и в чужбина, не се знае кой е  вербовчикът и какви са неговите цели”, обясни още Чуков.

Относно Турция Чуков коментира, че изборите на 31-ви март са били анулирани по един скандален, по думите му, начин:

Тази вечер един срещу друг застават кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм и Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия. Това ще бъде първият подобен дебат в Турция от близо 20 години насам. Имамоглу спечели местните избори на 31 март с лека преднина.

„Този, който седне на креслото на кметския стол в Истанбул, реално - ако е Имамоглу, това е бъдещият съперник на Ердоган през 2023, ще се види дали ще има нова политическа ситуация”, коментира проф. Чуков.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет