Използването на колани би спасило над 100 живота годишно

  • 16 юни 2019 14:38

  • 3939
  • 9
Използването на колани би спасило над 100 живота годишно
© Pixabay

Анализът на статистиката показва, че над 100 живота можеха да бъдат спасени за година в България, ако шофьорите и пътниците бяха поставили предпазните си колани.

Това е съобщила председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова по време на ежегодния събор на автомобилен клуб, съобщиха от Агенцията. Двудневната проява се е състояла на летището в Стара Загора.

Държавната агенция заедно с пътна полиция и Българския червен кръст са организирали специална Зона за пътна безопасност в рамките на проявата. Лека катастрофа с непоставен колан може да се равнява на падане от 5-ия етаж, а според научна експертиза при челен сблъсък с автомобил, движещ се с 40 км/ч, пътник без колан бива изстрелян напред със сила 12 пъти по-голяма от собственото му тегло, което може да се равнява на падане от петия етаж, е станало известно по време на проявата.

Последвайте канала на

БТА
3939 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Ivan

2019.06.16 | 15:02

2

Опитвам се, но не мога да си обясня, какво те прави голям тарикат като не си сложиш колан?!
Повече мъж ли се чувстваш, повишава ли ти се либидото, не знам..
Ако можете да ми дадете отговор ще се радвам да го прочета

maikati

2019.06.17 | 21:57

9

Не ми стяга на корема, което в комбинация с разбитите пътища води до усещането да ти се пикае постоянно. По свободно ми е и ми е по удобно доксто maikati ми прави вятър. И куп други предимства..

живота си е мой,

2019.06.16 | 21:16

8

не може да ми забраняват да карам без колан. Все едно да ми забранят да скачам от 5-я етаж...

2019.06.16 | 15:09

3

Иване,проста тиква си затова задаваш и глупави въпроси ! Дали ще си сложи някой колана,дали ще върви по релсите с/у влака или ще си слага въжето си е негова работа,на човека ! Такава глупост си написал,че слагането на колан е до егото на човека,че се питам на земята ли живееш или си още на дърво,проста маймуно?Ти катаджия ли си бе,да резбера защо пишеш това?

Georgiev

2019.06.16 | 19:46

7

Lipsata na kolan e udobna prichina polizaicheto da te obvini daje i v terorizam koj go interesaba tvoja jivot.vajnoto e da ti vzeme parite

Българофил

2019.06.16 | 17:28

6

Съвременните автомобили след2000г имат еърбеци за предноседящите задължително и странични за задните седалки! При челен или диагонален удар ако нямате колан на предната седалка то еърбега ви чупи врата като клечка, защото инерцията на удара ви поднася на въздушната възглавница и обратно ако имате колан той ви държи към седалката и избухването на еърбега ви държи върху облегалката за глава , с което се избягва камшичния удар и съответно вероятност за моментна смърт! Разбира се коланът не е панацея и всичко зависи от силата на удара от посоката на смачкването на автомобила и състоянието на тялото ако недай Боже колата започне да се обръща многократно!!! Внимателното каране с подходяща скорост..не с ниска и добрата подръжка на автомобила са основните причини да избегнете катастрофата! Млади и самоуверени водачи, с мощни автомобили, неспазващи указанията на пътя се записват твърде рано в тефтера на Свети Петър!!! Живота е единственото ценно нещо, което Господ е дал ДАРОМ на човека!!! Българи, не го губете така лесно и глупаво!!!

2019.06.16 | 15:27

5

Като очевидец на една катастрофа,мога да ви кажа какво видях и после какво констатира лекарят от БП ! Удар,челен м/у 2 леки коли,скорост не по-голяма от 60км,беше мокро . В едната кола,жена шофьор на 27г умира от счупен врат следствие на" камшичният удар" ЗАРАДИ СЛОЖЕНИЯТ КОЛАН ! Оказа се майка на 2 малки деца,разбрах в последствие,че ако е била без колан,травмите и са щели да бъдат много по-малки от последствията в момента.Щяла е да се прости с няколко зъба,може би счупен нос и голяма челна цицина......може би... но я няма.

2019.06.16 | 15:16

4

Доказано е,че колана ако ти спаси живота при челен удар със скорост над 50км/ч в над 70-80 от случаите причинява вътрешни наранявания- спукан пикочен мехур,разкъсан далак или черен дроб ! В статистиката не слагат случаите в, които заради блокиран колан след катастрофа хората не могат да излязат от колите и изгарят или не могат да им окажат веднага първа,животоспасяваща помощ ! Моля четете ,преди да се пишат глупости,като Иван глупака,преди мен.

2019.06.16 | 14:53

1

Умножавате теглото по скороста и разбирате какви са фаталните последствия за човека.

Добави коментар

Водещи новини