Най-старата джамия в България бе открита тържествено след основен ремонт

  • 15 юни 2019 16:04

  • 2179
  • 13
Най-старата джамия в България бе открита тържествено след основен ремонт
© Булфото (архив)

Най-старият действащ мюсюлмански храм у нас - "Ески джамия" в Хасково бе открит днес тържествено след продължил над 1,5 години основен ремонт в присъствието на много гости - кметът на Хасково Добри Беливанов, зам.- областният управител д-р Стефка Здравкова, посланикът на Република Турция у нас Хасан Улусой, Главният мюфтия Мусафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, председателят на Председателството по религиозните въпроси на Република Турция /ДИАНЕТ/ проф. д-р Али Ербаш, главни мюфтии и висши ислямски духовници от всички балкански страни, всички 20 български районни мюфтии, генералният консул на югоизточната ни съседка в Пловдив Хюсеин Аргани.

Според арабски надпис на взидана на входа на храма плоча, той е построен през 1394 година, като някои източници го сочат и като най-старата джамия на Балканите. През 1968 година тя е обявена за паметник на културата. При генералния ремонт е извършено цялостно саниране на храма, интериорът е украсен с нови дърворезби, дело на майстори от Северна Македония, подсилени и заздравени са основите на минарето.

Това е историческо събитие за града ни. Молитвеният дом бе пред предела на разрухата, каза районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди. Той подчерта, че при санирането е била запазена оригиалната конструкция без да се засяга целостта на историческата ценност. Средствата за ремонта са осигурени от Главното мюфтийство, финансова подкрепа е била получена и от Турция.

Радвам се, че мюсюлманстата общност ще разполага с обновен храм, каза кметът на общината Добри Беливанов. Той напомни, че вярата ни помага в трудни ситуации, движи ни напред и крепи духа ни. Беливанов отбеляза още, че от векове представителите на различините вероизповедания в града живеят съвместно и се уважават взаимно.

 

Днешният ден е празник не само за Хасково, но и за цялата мюсюлманска общност в България, изтъкна главният мюфтия Мустафа Хаджи. Когато са строили тази джамия преди повече от 600 години, хората са влагали всичко от себе си, влагали са любов, обич и справедливост в тези постройки. Затова те са продсъществували толкова дълго време, добави той и изрази увереност, че наследеното от бащи и деди взаимното уважение, помощ и добросъседство ще продължат.

Председателят на ДИАНЕТ проф. д-р Али Ербаш нарече храма "рядко творение на общото културно наследство на България, Турция и на Балканите" и заяви, че носи и предава на присъстващите поздрави от президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган. Религиозните домове - джамиите, църквите, синагогите, месчитите, манастирите са свещени места, където хората се молят с най-искрени чуства и те трябва да се държат далеч от светските спорове, подчерта Ербаш.

По негови думи подобни реставраторски дейности са добра възможност за сътрудничество между страните ни, като даде за пример ремонта на желязната църква в Истанбул, на покрива на църквата "Свети Георги" в Одрин и облагородяването на тюрбето в кърджалийската джамия. Те са красив пример за взаимното разбирателство между страните, красив израз на приятелството, посочи още Ербаш и пожела да увеличаваме тези красиви примери и заедно да предадем на поколенията културата на мирно съвместно съжителство.

 

Последвайте канала на

БТА
2179 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2019.06.15 | 16:40

3

bravo na prestapnoto pravitelstvo to e cast ot evropeiskata glupost za razpostranenie na prestapniat isliam.

До Малин Петров

2019.06.15 | 23:14

13

Взимаш ли си хапчетата редовно, че май днеска си пропуснал !?

Европа сполед теб иска да разплострани исляма, така ли ?

Що не се гръмнеш ?

Мърши

2019.06.15 | 19:13

12

Мърши

2019.06.15 | 17:10

7

Вие Гяурите сте родени да слугувате , назависимо на кой . Като няма на кой сами се изпояждате .

бг

2019.06.15 | 18:14

11

ши гу туря на мухамед педофила докато ти го слага отдзад,читак тъп

Иван

2019.06.15 | 17:28

8

А ти си роден да ми го лапаш и да ми ринеш лайната маймун мангалски

бг

2019.06.15 | 18:12

10

да гусложъ на мухамед ъ им педофил ,докатогулапа на алахъим

Иван

2019.06.15 | 17:30

9

Само че на мястото на тая джамия е имало църква.ИСКАМЕ СИ ЦЪРКВАТА МАЙМУНИ ТУРСКИ.

БГ

2019.06.15 | 17:00

6

Не можеш да получиш само активите от историята ( имоти, злато и мн. др. ) А лошото ( НЕГАТИВИТЕ) не сме ниее....??


2019.06.15 | 16:54

5

Скоро и политиците ни ще ходят на джамия .Задължително .

БГ

2019.06.15 | 16:51

4

Най-старият действащ мюсюлмански храм у нас .Посланикът на Република Турция у нас Хасан Улусой, Главният мюфтия Мусафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, председателят на Председателството по религиозните въпроси на Република Турция /ДИАНЕТ/ проф. д-р Али Ербаш, главни мюфтии и висши ислямски духовници от всички балкански страни
Какво РОБСТВО е имало в България да да реши с референдум БГ НАРОД . Турско присъствие , ислямско присъствие или иии..
За турски конак , за турска баня и др. съм че в много документи , но за ислямски никъде .

свинско със грах

2019.06.15 | 16:34

2

тук се задължават децата(снимката) , да носят забрадки а във Турция не. ШЕРИАТ ЛИ ВЪВЕЖДАМЕ ВЪВ ТЕРИТОРИЯТА?

турското "присъствие"

2019.06.15 | 16:14

1

се завръща със съдействието на циониските ни господари и продажната крадлива върхушка.

Добави коментар

Водещи новини