Българските роми в Германия: предубеждения и истини

  • 09 юни 2019 21:06

  • 21822
  • 20
Българските роми в Германия: предубеждения и истини
© Getty Images/Guliver (архив)

Смятани са за “мръсните деца” на Европа. Където те се заселят, там се ширят боклуци и мръсотия, жилищата им са порутени, в тях лазят плъхове. Мнозина живеят от социални помощи и вземат добавки за деца, които не съществуват. Атанас Муров отблизо познава тези предубеждения, защото самият той е ром, четем в обширна публикация по темата на германското издание “Ханделсблат”.

Изданието проследява историята на 53-годишния Атанас Муров от Шумен, който живее със семейството си в печално известния квартал на Дуисбург - Хохфелд. Като своя баща и дядо, Муров се издържа като свири на цигулка по сватби, в ресторанти и понякога, дори и да го е срам от това, на улицата. Съпругата му, Ромни, работи като чистачка на 9-часов работен ден в луксозен хотел в Дюселдорф. Семейството от години не взима социални помощи и редовно плаща данъци. Защо тогава в Германия се ширят толкова много предразсъдъци срещу ромите от България и Румъния, пита "Ханделсблат”.

С присъединяването на двете страни към ЕС и свободното движение на хора, информациите за социален туризъм и организирана престъпност в Германия зачестиха. Миналата година кметът на Дуисбург Зьорен Линк заяви: „Имаме около 19 000 души от България и Румъния в Дуисбург, синти и рома. През 2012 г. броят им беше само 6 000 души. Хората се притесняват заради планините от боклук, шума и плъховете”. Ромите от векове са приклещени в капана на негативните клишета и митове, посочва още изданието”. И днес те се сблъскват с "подчертано безразличие" или "явно отхвърляне", според проучване на Федералната агенция за борба срещу дискриминацията. 

Много роми, сред които и семейството на Атанас Муров, работят усилено за по-добър живот в Германия. Според последните данни на Федералната агенция по заетостта, българите и румънците, много от които са роми, са с относително висока заетост - 63%, което е над средното спрямо останалите граждани на ЕС. Въпреки че тази група извършва предимно нискоквалифициран труд, според Центъра за работа в Дуисбург едва 30% от тях са безработни. За злоупотреби със социални помощи се говори само в "изолирани случаи".

Зле интегрирани, жертви на престъпни мрежи

Муров споделя пред изданието, че не познава никого, който да е забогатял за сметка на държавата, но затова пък познава много други, които живеят в мизерия и порутени къщи. Според Йоахим Краус от Центъра за изследване на антисемитизма в Техническия университет Берлин, "хората не са виновни за развалините, в които живеят, нито за плъховете. Те са съществували и преди. Просто сега са видими, защото някой живее там.”, твърди Краус, цитиран от "Ханделсблат". Според Краус, състоянието на къщите дори се е подобрило, защото хората са поправяли по-големите щети, за да не живеят съвсем в мръсотия”. Погрешно е да се твърди, че имигрантите от Югоизточна Европа са причинили тези проблеми, смята той. И критикува интеграционната политика. Според него, заради липсата на “устойчиви структури”, мнозина са оставени да се справят сами и стават жертви на престъпни мрежи.

Марио Тержич, от общинския център за интеграция в Дуисбург, смята, че състоянието на хората, натъпкани в една стая и плащащи по 15 евро на нощ, е симптом на по-дълбок проблем. Според него, вината трябва да се търси в някои недобросъвестни собственици, за които отдаването под наем на рушащи се жилища се е превърнало от доходоносен бизнес в истинска индустрия. Общината се бори с проблема, като изкупува рушащите се имоти и в същото време се опитва да убеди собствениците да продават. Градът също така разполага с "работна група", която работи по "стратегия за нулева толерантност" срещу "престъпните машинации".

Въпреки това, пише “Ханделсблат”, проблемът с наемателите остава неразрешен. Те обикновено се преместват  при съседи или роднини, където продължават да живеят в мизерия. Ако бяхме информирали първите новодошли по-добре за правата им, "незаконните структури" нямаше да са толкова много, казва Краус.

Виртуозът от ромския квартал и проблемът с ромите в България

Обратно в Шумен Атанас Муров показва на екипа от “Ханделсблат” мястото, където е израснал: “Ето тук съм живял. От тук произлиза и най-добрата ромска музика в България”. Като момче мечтата му била да пълни големите концертни зали, подобно на известния български композитор Панчо Владигеров, който също е живял в Шумен. Муров искал да учи музика в консерваторията в Пловдив, "но там не искаха роми", казва той с горчивина пред изданието.  Много от къщите в неговия квартал са необитаеми. "Сега момчетата живеят в Хохфелд", обяснява Муров, а от каменна стълба една жена се провиква жена: "Здравейте! Бог да благослови Ангела Меркел.” Нейните деца отдавна са се преместили в страната на Меркел.

Има различни инициативи, финансирани от чужбина, които се борят срещу основната причина за бедността: липсата на образование, посочва изданието. Децата от ромските семейства трябва да имат по-добър достъп до училища и детски градини. Серги Каракашев, лидер на ромската организация „Искра”, също пропагандира за това в кварталите. "Но честно", казва Каракашев, цитиран от "Ханделсблат", "дори и да сте добре квалифицирани, като роми, няма да получите прилична работа тук." Има адвокати, бизнесмени, лекари сред ромите, но те предпочитат да пазят своя произход в тайна. Освен това расизмът се е увеличил, особено след като политици като вицепремиерът на България Красимир Каракачанов отново открито се противопоставя срещу ромите, отбелязва германското издание.

Светлана Маркова, заместник-кмет и комисар по социалната политика и здравеопазването в Шумен, смята, че не съществува дискриминация. Който желае, може да си намери работа тук. Ромите, които се преместили в Германия, искали социални помощи вместо работа, за да си купуват коли и мобилни телефони с парите, изтъква Маркова, цитирана от "Ханделсблат". 

Каракашев не е съгласен. За някои работни места ромите получават само по три лева на час, което се равнява на около 1,50 евро. Дори един автобусен билет струва два лева, така че не е изненадващо, че хората напускат страната.

Муров иска скоро да се върне за постоянно в България. Купил е къща на входа на стария си квартал, която ремонтира от години. С оранжерия и красива гледка към града. Животът в Дуисбург е забързан и "мултикултурен", казва той. 

Последвайте канала на

Дойче веле
21822 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
ще одаря един РОМ

2019.06.10 | 15:47

20

за здравето на дойче веле- собственост на еврейна сорош.

Roland of Gilead

2019.06.10 | 11:15

19

Гледайки голямата картинка. При съотношение 5 свестни на 5000 диваци, няма как шепа хора да променят общественото мнение за целия циганския етнос.

2019.06.10 | 07:45

18

Някак тенденциозен ми се види тоя материал. Видиш ли как добрите хора искали, ама не им позволявали. И да видяхме го добрия човечец как си пиива и отива рита жена в гърба по стълбите в метрото, или пък искали да глсуват, но нямали желание, и други, и други... Вари го печи го то си остава каквото е от край време, ген майка, днк. Няма да се оправят, но ако се спазват законите, не от всички, а за всички, тогава може би нещата ще се понаместят. Но това не значи да ми разправя някой колко били добрички, защото не са и никога няма да бъдат.

Иван

2019.06.10 | 07:11

17

Мангали кирливи и лъжливи.Престъпно гнусно племе което трябва да изчезне

Илиян

2019.06.10 | 05:40

16

Те са там за помощи и кражби, защото няма какво да крадат в България и помощите в България са малко. Не знам до кога ще ги търпят, и като се върнат в България кой ще ги издържа?

просто е

2019.06.09 | 22:54

11

Дискриминацията не е някаква мистична сила, а реална и нужна реакция срещу паразитно племе. Не срещу дискриминацията трябва да се борите, а срещу тъпотията на бай манго.

Вторични суровини

2019.06.10 | 04:51

15

Бай ти Манго е най-малкия ни проблем. Защо Ромите не крадат шахти в Германия? Защото като предаде шахтата от вторичните суровини ще извикат ДАС ПОЛИЦЕЙ. Тук шефчето на пункта плаща 5 лева и иска още да му донесат. Шефчето не е ром.

Дреме ми

2019.06.09 | 23:50

14

Напълно неграмотното циганско племе няма право да изисква повече заплащане.Когато си прост, неграмотен и необразован, ще чистиш кенефите.И ще взимаш каквото ти се дава.Аз съм инвестирал 16 години от живота си да се образовам.Следователно аз мога да имам претенции за адекватно заплащане на труда ми.Освен родния си език, владея още 2, и не ги ползвам за да прося по улиците на някоя европейска държава.Аз работя.Тук в България е разграден двор, циганите имат само права, но не и задължения.Това не може да продължава безкрайно.От цялата сган може да има 0.000001% нормални "роми", но останалото е паплач, живееща на наш гръб.

А4 Кьопек

2019.06.09 | 23:21

13

От магаре - кон и от циганин - човек още не е станало. И от стар циганин - ковач не става.

2019.06.09 | 23:00

12

Халал да са ви,имаме много от тах може още да ви пратиме,тук се размножават и У сряда и У петък така че проблем няма

привет от Германия

2019.06.09 | 21:23

1

Тези предразсъдъци не се ширят в Германия ,а се ширят в България понеже така им е изгодно на българите да представят ромите като търтеи и мързеливци ! Елате в Германия и вижте как работят ромите ! Много е лесно от България да си измисляте разни такива български изгъзици ,че ромите в Германия се препитават от кражби и соц. помощи ! Но щом ги говорите тези простотии значи така получавате някакво душевно успокоение и си избивате комплексите като си въобразявате ,че по този начин ще омаловажите българските престъпления зад граница като обири на банкомати , трафик на дрога и проститутки ,изнасилвания и убийства !

2019.06.09 | 22:49

10

данъци в Германия плащаш защото после ги ползваш под някаква форма на здравеопазване,пенсия или др. А в България ги плащаш за един голям "КУР"

2019.06.09 | 22:17

7

ееее там ако крадеш бият през ръцете затова ви е страх да крадете,там защо плащате. данъци,ток вода а в Бг.не

1234

2019.06.09 | 21:32

3

Не ми обеснявай как сополивия мръсен и неграмотен мангал изведнъж в Германия става друг човек и се скъсва от бачкане!Тия сигани дето са работни в Германия са си свестни и тука но са малко на фона на общата сиганска дивотия!

Добави коментар

Водещи новини