Междуведомственото взаимодействие в сферата на управлението на кризи и реагирането при бедствия обсъждат експерти

  • 05 юни 2019 14:06

  • 142
  • 0
Междуведомственото взаимодействие в сферата на управлението на кризи и реагирането при бедствия обсъждат експерти
© Pixabay

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов откри годишната конференция на Центъра на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, която се провежда от 5 до 7 юни в Централния военен клуб в гр. София. Темата на седмото издание на форума е „Междуведомствено взаимодействие в сферата на управлението на кризи и реагирането при бедствия“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Сътрудничеството и партньорствата, общите усилия, комбинираната експертиза и новаторското мислене са от изключително значение за по-нататъшното развитие и укрепване на капацитета за справяне с предизвикателствата и заплахите за сигурността, отбеляза заместник-министър Атанас Запрянов. Той подчерта силната позиция на Центъра на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия сред центровете на Алианса, като първия, който се основава на междуведомствено сътрудничество.

„Въоръжените сили играят важна роля при управлението на кризи от военен и невоенен характер. Освен да гарантират сигурността, суверенитета и независимостта на страната, да допринасят за международния мир и сигурност, те имат и важна роля в реагирането при бедствия и аварии, овладяването на миграционни кризи, охрана на държавната граница, преодоляване на последствията от терористични атаки и други кризисни ситуации в мирно време.“ Това заяви заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов в своя доклад на тема: „Ефективно управление, координация и взаимодействие на Въоръжените сили при реагиране при бедствия“.

„За реагирането при бедствия и аварии Въоръжените сили подготвят и поддържат в готовност военни формирования за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи и оказване на помощ на населението“, поясни вицеадмирал Ефтимов. Той посочи, че организацията и координацията при изпълнение задълженията на Въоръжените сили при бедствия се извършва от Щаб за защита при бедствия, който осъществява и взаимодействието с Националния щаб за защита при бедствия, Консултативния съвет за подпомагане на Министерския съвет при формиране на държавната политика в областта на защитата при бедствия и щабовете на другите институции.

В конференцията участват повече от 100 представители от над 14 страни. Присъстват представители на щаба на НАТО, Съвместното командване на Алианса по трансформацията, Европейския колеж по отбрана, центрове за усъвършенстване на способностите на НАТО, Бригада "Югоизточна Европа", Командването на Военновъздушните сили, Военната академия „Г. С. Раковски“ и др.

Програмата на форума е разделена на три части: концептуализиране на устойчивостта – подпомагане на бъдещото управление на кризи и реагиране при бедствия, последици от глобалните промени за сигурността и съвместно взаимодействие – последици за сигурността.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини