Експерт: Цената на изтребителите F-16 подлежи на договаряне

Договорът за купуването на Ф-16 ще бъде сключен между българското и американското правителство и има много стриктни процедури, които се спазват и у нас, и в САЩ, заяви пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност.

„В САЩ процедурата е на етап, в който Държавният департамент е изпратил анализа до Конгреса за това каква сделка се предлага за одобрение. В този анализ е описано какви самолети, колко, с какво ще допринесат за стабилността на България и региона, какви са военните способности, които България ще придобие. Всичко това е описано и Конгресът е влязъл в т.нар. "мълчалива процедура на одобряване" и ако до 2 седмици няма възражения или въпроси, ще се счита, че Конгресът упълномощава правителството на САЩ да преговаря. Т.е. нищо не е окончателно и подлежи на договаряне – най-вече цената“, коментира той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

„Тук съм съгласен с министър Каракачанов, че ние можем и трябва да постигнем цена, която отговаря на нашите възможности, но и на способностите, които искаме да придобием“, допълни Божилов.

Според него „трябва да сме наясно, че не купуваме просто самолети“. „Купуваме отбранително средство, което трябва да има различни способности. Колкото повече способности имат самолетите, които придобиваме, толкова по-добре ще можем да оперираме с тях. Не купуваме самолети, само за да се лети. От тази гледна точка най-добрият вариант, който съществува и който е достъпен във финансово и технологично отношение за нас, това е Ф-16. Твърдо съм убеден, че това е най-доброто решение за България“, подчерта Йордан Божилов.

Той изрази убеденост, че може да се постигне това, което на нас ни трябва и това, което можем да платим: „Има възможни гъвкави схеми“.

Коментари

 1. 2019.06.04 | 21:15

  Глупаци !

  1. 2019.06.05 | 10:10

   Да подпомогнем бедстващите САЩ с няколко милиарда. Ние сме богата държава. Е, народът ни е беден, но това е, защото е мно-о-о-о-о-о-о-го тъп, тъп, тъп и продажен. А в САЩ 30 % живеят на и под границата на бедността. Е, тяхната граница ние я желаем, но това е друг въпрос.

 2. 2019.06.04 | 20:54

  Експерте,експертее!.....Нямаме чисти гащи и имаме празни банкови сметки, за да спорим с американските акули.

 3. 2019.06.04 | 18:10

  като знаем какви простаци има в правителството майка ни жална, че ще решават такива сериозни неща.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет