Валежи и гръмотевични бури предизвикаха хаос в страната

  • 02 юни 2019 19:10

  • 4496
  • 1
Валежи и гръмотевични бури предизвикаха хаос в страната
© Булфото (архив)

Интензивни валежи от дъжд, придружени от силен вятър и гръмотевици, имаше на много места в страната. Жълт код е обявен в 18 области в Западна и Централна България. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град.

Временно е ограничено движението по главен път София - Варна поради препятствие. Интензивният дъжд и свлечени кални маси на пътното платно доведоха до затваряне на пътя. На място екипи разчистват пътя.

Временно се ограничава движението по път III-204 Попово – Кардам от км 28 до 30 в област Търговище за почистване на изнесена кал от пътното платно. Шофьорите изчакват на място.

Мокри са пътните настилки във Велико Търново и по-голямата част от областта. В града, както и на много места в региона вали дъжд. Времето навсякъде е облачно. Трафикът е натоварен като за почивен ден. Интензивно е движението по бул. „България”, улица „Никола Габровски” и по улица „Магистрална” в областния град – част от пътя София – Варна. От Областно пътно управление съветват шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост. Пътни полицаи следят за спазване на Закона за движение по пътищата. Патрули има на входовете и изходите на Търново, както и в по-натоварените участъци в областта.

Отворен за движение е Проходът на Републиката и там трафикът е натоварен. На места се образуват колони заради преминаващите товарни автомобили, които забавят движението. Остава в сила предупреждението за опасност от падащи камъни.

През денонощието не са регистрирани тежки пътни инциденти.

С 23 см се е повишило нивото на река Янтра при квартал „Чолаковци” във Велико Търново за последните 24 часа, съобщават от Хидрометеорологичната станция в града.

Тази сутрин речното ниво там е било 241 см, което е под критичните стойности. Въпреки това денонощното наблюдение остава, тъй като в региона все още вали дъжд. Равнището на Янтра при село Каранци се е покачило с 1 см и днес там са измерени 186 см. Нивата на всички водни басейни в областта към този час са под критичните стойности, но общините взимат превантивни мерки срещу евентуални инциденти.

Градушка колкото грахово зърно придружена с пороен дъжд се е изсипала в пловдивския квартал "Кючюк Париж". Живеещи в квартал "Тракия" също съобщават, че и при тях вали пороен дъжд. Под вода са и улиците в квартал "Смирненски". Това се случва часове след пороя, който нанесе много щети в Пловдив.

Основни транспортни кръстовища в Пловдив са непроходими заради висока вода след поройния дъжд. В полицията са получени сигнали за множество закъсали автомобили в града, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Пловдив.

Високо е нивото на водата на бул. "Васил Априлов", в подлеза на ул. "Гладстон", транспортния възел Скобелева майка и Коматевския възел. Голяма част от вътрешната улична мрежа също е непроходима. Към момента няма информация за бедстващи и пострадали хора. Екипи на пожарната работят по отводняването на десетки обекти, полицейски служители подпомагат за трафика по улиците.

Силен порой, придружен с гръмотевици, наводни множество улици в Пазарджик. На различни места в града има много закъсали автомобили, наводнени частни и обществени сгради. Пороят продължи около час, като и в момента в Пазарджик вали, но не толкова интензивно. Няма данни за пострадали хора.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4496 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тошев

2019.06.02 | 20:03

1

ТЕЗ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ КАКВО ГИ БЪРКА ЧЕ ВАЛИ ДЪЖД СНЯГ ГРАДУШКИ ТЕ СА СИ В ЗГРАДИ, ТО В БЪЛГАРИЯ СЕГА НАД 60% СА ТАКИВА. ЯКО ОСВОЯВАЛИ ЕВРО ПАРАТА.

Добави коментар

Водещи новини