ВМС и Гранична полиция организират съвместна тренировка по р. Дунав край Русе

  • 22 май 2019 14:55

  • 181
  • 0
 ВМС и Гранична полиция организират съвместна тренировка по р. Дунав край Русе
© Булфото

Военноморските сили на България и Гранична полиция ще организират съвместна тренировка по овладяване на кризисна ситуация по река Дунав край Русе, свързана с незаконен трафик на оръжие и терористични действия.

Тя ще се състои на 31 май тази година, съобщиха днес в крайдунавския град началникът на Щаба на ВМС капитан първи ранг Камен Кукуров и директорът на Гранична полиция в Русе комисар Димитър Чорбаджиев. Основен повод за тренировката е, че през 2019 г. се навършват 140 години от създаването на ВМС, а Русе е мястото, където е поставено началото на военноморския флот.

Капитан първи ранг Камен Кукуров обясни и сценария - кораб по река Дунав демонстрира нехарактерно плаване, като не отговаря на повикванията на властите. Оказва се, че плавателният съд - в случая закотвен шлеп, е завладян от терористи с цел създаване на предпоставка за нанасяне на щети върху критична инфраструктура.

Така Гранична полиция се обръща с молба за съдействие към ВМС.

Кукуров каза, че ще бъдат представени няколко епизода - овладяване на кораба с екипи от Гранична полиция и с група за бързо реагиране от състава на Специалните части на ВМС, задържане на бързоходна моторна лодка с терористи, избягали от плавателния съд, и евакуиране на ранен военнослужещ с вертолет "Пантер".

Комисар Чорбаджиев обясни, че целта на тренировката е да покаже доколко представители на структури на две различни министерства са способни да стиковат действията си, така че резултатът да е благоприятен.

В демонстрацията ще се включат катер с екипаж и мобилна група за бордови контрол на Гранична полиция-Русе, а от ВМС - две гумени лодки с двойно дъно за борба с тероризма, личен състав от Специалните части, вертолет "Пантер" с екипажа си, както и свързочна кула за свръзка между всички екипи.

Мястото на тренировката ще бъде във водите на Дунав - срещу сградата на "БУЛРИС" в Русе, където е центърът за управление на Речната информационна система.

По време на демонстрацията, която ще продължи около час, ще бъде забранено корабоплаването в този участък от реката.

Последвайте канала на

Novini.bg
181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини