Приятел на загиналия в Хималаите Иван Томов: В шок сме, не можем да повярваме

  • 20 май 2019 07:43

  • 2707
  • 1
Приятел на загиналия в Хималаите Иван Томов: В шок сме, не можем да повярваме
© Нова телевизия

Още сме в шок, още не можем да повярваме. За Иван се казват хубави неща, на всички ни е мъчно. Освен добър приятел и човек, загубихме и голям алпинист. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на туристическото дружество "Приста"-Русе Сашо Попов по повод смъртта на българския алпинист Иван Томов в Хималаите след изкачването на осемхилядника връх Лхотце.

Изкачващите Хималаите обикновено оставят телефон за връзка и през него ни се обадиха, че има лоша информация за Иван. Няколко часа си затраяхме, да не би да е грешка, но само след 2-4 часа информацията се потвърди, заяви Попов.

Той имаше много силна физика и психика, бързо преодоляваше препятствията. Организмът му имаше свръхпоносимост към височините. Иван многократно е казвал, че отивайки с кислород, смъква около 2000 метра от височината. Това не е етично, но е въпрос на оцеляване. Алпийската етика изисква постиженията да се правят без кислород. Иван беше от това поколение български алпинисти, което трябваше да докаже, че алпинизмът ни е равностоен на световния, каза още Сащо Попов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2707 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.05.20 | 18:46

1

Баце, ама то, и аз не мога да се опомня, как тъй, как така?

Добави коментар

Водещи новини