След Лхотце Иван планирал да води поход до Казбек

  • 19 май 2019 18:27

  • 1163
  • 0
След Лхотце Иван планирал да води поход до Казбек
© Фейсбук

След изкачването на Лхотце Иван Томов планирал да е водач на поход до петхилядника Казбек в планината Кавказ. Това каза пред „Монитор“ Сашо Попов, председател на туристическото дружество „Приста“, в което членуваше и загиналият алпинист.

Групата трябвало да тръгне от Русе в средата на юли т.г. При пристигането в Грузия Иван Томов и част от хората щели да атакуват върха, висок 5033 м, а останалите, които не се чувстват достатъчно подготвени – да се отдадат на културен туризъм в страната.

„Походът до Казбек обявихме в началото на годината, записаха се доста кандидати. Иван имаше голямо желание да ги води. Той беше такъв човек, искаше да има хора, които да го следват и да обичат планината като него“, каза Попов.

Дългогодишният русенски планинар Иван Кънчев посвети на Иван Томов стихотворение със заглавието „Боли“.

Известният български пещерняк и приятел на Иван – Теодор Кисимов, пък написа във фейсбук профила си: „Неговият живот бяха планините и пътуванията. И там той беше най-жив, пълен с енергия и жизнерадостен. Споделяше всичко, което знаеше, и беше готов да помогне на всеки с каквото може - съвет, информация, екипировка или даже да го заведе някъде. Сигурен съм, че ще продължиш да катериш, където и да си“.

Последвайте канала на

Novini.bg
1163 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини