Информационна система ще съобщава за кризисни точки по софийските пътища

  • 07 март 2012 15:35

  • 516
  • 0
Информационна система ще съобщава за кризисни точки по софийските пътища
©

Столична община се включва в международна информационна система за ефективно използване на пътната инфраструктура при кризи.

Това става възможно чрез проекта „GOES", който се реализира с участието на направления: „Обществен ред, сигурност и защита при бедствия", „Транспорт и транспортни комуникации" и дирекциите „Информационно обслужване и технологии" и „Европейски програми и проекти".

Общината ще разполага с подготвени кадри, които да реагират адекватно при аварии и при природни бедствия, застрашаващи пътната инфраструктура. Целта е създаване на мрежа, която да събира информация с цел изготвяне на алтернативни маршрути. Общата стойност на проекта е 525 000 евро, като Столична община участва със 73 000 евро.

В предварителната фаза е извършено проучване за различни начини на организиране, на дейностите в партньорските организации, при настъпване на събитие, влияещо върху трафика, за подаването на информация към отговорните институции и вземането на решения за предотвратяване на нежелани последствия за населението.

Въз основа на направения анализ италианските партньори са разработили съвместно с Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, стандартизирана уеб базирана информационна система, ползваща географски информационни системи. Тя е свързана с ефективното използване на транспортната инфраструктура при криза.

Общински служители ще предават, чрез мобилни устройства попълнена бланка от кризисен участък, описваща проблемна ситуация на пътната мрежа. През интернет връзка ще бъдат изпращани бланката за събиране на информация и снимка на засегнатия участък, като постъпващите данни ще се събират в централен сървър на Столична община.

При наличие на необходимата техника тази информация ще може да бъде предавана, освен от служители, и от обикновените граждани. След постъпване в сървъра, информацията ще се проверява и обработва, и въз основа на това ще се вземат решения.

Красимир Димитров, ръководител на дирекция „Гражданска защита" към Столична община, поясни, че целта на този проект е бърза и точна реакция при извънредни ситуации. По думите му, най-важното е навременно обработване и получаване на информацията. Такава ще бъде събирана за наводнения, катастрофи, други инциденти и животни на пътя.

Димитров поясни, че се надява разработването на информационната система да приключи през месец април, след което да започне обучение на служителите, а през септември тя да бъде представена в Брюксел. Новото при тази система е, че Общинска полиция също може да се включи при бедствени ситуации, като софтуерът ще бъде приложен и към патрулните автомобили.

При запознаването с проекта, освен представители на Столична община присъстваха и членове на партньорския консорциум - провинция Анкона, Италия; висшия мениджмънт на Общинска полиция във Валенсия и др. Идеята на проекта е да се подава информация не само на телефон 112 , но и в интернет.

Последвайте канала на

516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини