Клип на Патентното ведомство обучава учениците как да защитят идеите си

  • 10 май 2019 17:00

  • 267
  • 1
Клип на Патентното ведомство обучава учениците как да защитят идеите си
© Фейсбук/Патентно Ведомство

Патентното ведомство обучава с клип учениците как да защитят идеите си. Видеото е публикувано в профила на Патентното ведомство във Фейсбук.

Образователният видеоклип е предназначен за ученици от основни и средни училища и е изработен в изпълнение на договор за сътрудничество между Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост и Патентно ведомство на Република България.

"За да не може никой да копира твоя дизайн или марка, трябва да ги регистрираш. Търговските марки ни позволяват да различаваме произхода на стоките и услугите. Може да бъде една или няколко думи. Марката не трябва директно да посочва какъв е продуктът, а само да загатне за него.

Ако регистрираш марката си, ще бъдеш неин притежател и ще можеш да забраниш на други да я използват.

Първоначално марката се регистрира за 10 години. Действието й може да се подноявява с още 10 години - отново и отново.

Линиите, контурите, цветовете и формата на продукта могат да бъдат регистрирани като дизайн. Закрилата на дизайна е не повече от общо 25 години от датата на заявяване.

Важно е да знаеш също, че регистрацита и на марката, и на дизайна има териториално действие - закрилят се само за територията, за която са регистрирани.

Ако искаш закрила само за територията на България, трябва да подадеш заявки в Патентно Ведомство на Република България.

За да запасши марката за страните от Европейския съюз трябв да подадеш заявка в Службата на Европейския съюз за Интелектуална собственост.

Можеш да направип това онлайн, от домашния компюър.

Последвайте канала на

Novini.bg
267 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
potresen

2019.05.10 | 19:41

1

Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !Нужен е минимален депозит от 10 евро!Забавление за пичове ! https://bit.ly/2vGdh7g

Добави коментар

Водещи новини