МТСП възразява срещу фалшивите новини за подготовка на Закон за детето

  • 09 май 2019 18:05

  • 746
  • 0
МТСП възразява срещу фалшивите новини за подготовка на Закон за детето
© Pixabay

Министерството на труда и социалната политика категорично възразява срещу фалшивите новини в социалните мрежи, с които се разпространяват неверни твърдения за подготовка на Закон за детето. Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да „отнемат деца“. Това съобщиха от пресцентъра на МТСП. 

Основният приоритет в тяхната работа е децата да се отглеждат от своите майки и бащи. В тази връзка се осъществяват редица дейности за подкрепа на семействата и повишаване на родителския капацитет чрез осигуряването на подходящи социални услуги, оказване на финансова подкрепа и др.

Показателен пример в това отношение е дейността на социалните работници по превенция на изоставянето. Благодарение на техните усилия през 2018 г. 1733 деца са останали да живеят в своето родно семейство.

Противопоставяме се и срещу фалшивите новини и спекулативните интерпретации, свързани с проекта на Националната стратегия за детето, които разпалват неоснователни страхове сред родителите. Припомняме, че работата по документа е спряна.

Сред основните му цели не е „децата да се разделят от своите семейства“, а да се оказва подкрепа на родителите, за да могат да осигурят най-добрата среда за отглеждането на своите деца.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
746 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини