7 български музея заедно показват ценни вещи и документи за Васил Левски

  • 09 май 2019 10:18

  • 164
  • 0
7 български музея заедно показват ценни вещи и документи за Васил Левски
©

В Плевен за първи път седем български музея заедно показват ценни вещи и документи за Васил Левски по повод 150 години от изграждането от Апостола на Вътрешната революционна организация за освобождението на България. Това съобщи за БТА Нели Станева - ръководител отдел "История на България 15-19 век".

Експозицията е наречена "С духа на Апостола" и показва над 90 музейни експоната, които предизвикват голям интерес сред посетителите. В колекцията участват с реликви музеи от Велико Търново, Ловеч, Плевен, Карлово, Троян, Трявна и Тетевен. В колекцията са подредени оригинални оръжия и лични вещи на Апостола на свободата - кама, сабя, дяконски пояс, печатите на БРЦК, негов портрет, портативна печатница, оригинални писма на Българския революционен централен комитет /БРЦК/.

Изложбата съдържа оръжия и вещи на известни дейци на революционни комитети - Христо Иванов - Големия, отец Матей Преображенски - Миткалото, Бачо Киро и други. Гостите на музея могат да видят и униформа на Първа българска легия /копие/, къс от оригиналното знаме на Троянския и копие на знамето на Карловския революционен комитет. Фотодокументален разказ на музея от Карлово показва детайли от революционната дейност на Васил Левски.

Последвайте канала на

Novini.bg
164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини