Експерт: Ракетният способ срещу градушки работи от 50 години

Над 500 ракети за борба с градушките са изстреляни от началото на активния сезон. Днес подобни явления не се очакват. Това каза Стефан Георгиев, експерт в Изпълнителната агенция за борба с градушките в ефира на БТВ.

Градушка унищожи голяма част от реколтата в различни части от страната, като най-пострадалото място се оказа Българене. След щетите държавата обеща помощ за пострадалите райони.

Георгиев обясни, че се е следило образуването на природното явление. „Наблюдавахме процеса по образуване на градушки, за съжаление клетката се разви твърде далеч от обхвата на нашите противоградни ракетни площадки. Затова клетката не беше обработвана, успяхме само да наблюдаваме процеса и да констатираме щетите в село Българене. Процесът беше много силен, ако беше въведен самолетен способ, може би щеше да се започне да се въздейства на тази клетка от много по-ранен етап и щетите щяха да бъдат редуцирани до минимални”, обясни експертът. Ракетният способ, с който се работи от 50 години, обхваща за Северна България – Видин, Монтана, Враца и Плевен, а за Южна – Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

Министърът на земеделието обясни, че се обсъжда закон, който да разшири защитата от градушки. Направено е и пълно радарно покритие за цялата страна, с което се прави пълен мониторинг на атмосферата над страната.

От Агенцията за борба с градушките посъветваха хората да следят процесите на сайта им, понеже с лятото явленията стават и доста опасни.

Коментари

  1. 2019.05.08 | 09:14

    заради това половин България я опляска градушка като орехи

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет