Русенският митрополит: С какво ни застраши папа Франциск?

"С какво ни застраши Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март?".

Това попита от официалната си страница във Фейсбук Русенският митрополит Наум. Коментарът му е провокиран от: "всевъзможни полемики и безброй хули и обвинения, както към папата, така и към Българската православна църква."

Припомняме, посещението на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март и Събитието за мир провокираха остра реакция от Пловдивския митрополит Николай. След архиерейска света литургия за деня на Свети Георги той сподели с миряните, че визитата на папата е политически акт, а целта е да се обединят всички църкви около Рим.

Ето какво написа в отговор митрополит Наум:

"Посещението на Негово Светейшество Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в България стана повод за всевъзможни полемики, но отприщи и безброй хули и обвинения, както към него, така и към Българската православна църква. И защо е всичко това?

Ние, членовете на Св. Синод, го посрещнахме като наш брат в Господа, поздравихме се с Христос Воскресе и му пожелахме приятен престой в нашата страна.

Знаем, че неговото посещение в родината ни, в никакъв случай нямаше за цел да направи българите католици, както не бе необходимо и някои сънародници, определящи се за „строго ортодоксални”, да стоварват върху плещите на Римския епископ всякакви обвинения за „световна конспирация” и „виртуална демонизация”.

Решението на Св. Синод да го посрещне „протоколно” беше взето с мнозинство, въпреки различните мнения на един или друг митрополит, така че всички бяхме длъжни да се съобразим с това, независимо от своите лични разбирания. Добре е всички да осъзнаем, че е нужно да бъдем по-добри един към друг, да обичаме ближните си и да се радваме на добронамереността към нас, което всъщност беше и посланието на Франциск. Защото Бог е любов! Нека най-после черногледието, омразата и завистта, присъщи за мнозина хора, бъдат оставени настрана.

В Родината ни Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се помоли за мир и разбирателство между човеците, за това се молим и всички ние по време на св. литургия. А онези които сеят ветрове, ще пожънат бури, както е казано премъдро! И още: от България Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март отива в Северна Македония, но замислихме ли се трезво върху думите които той каза за делото на св. братя Кирил и Методий и отъждествяването им с българщината? За значението на многовековната българска култура и история? Изглежда Римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи, готови да продадат историята, църквата и миналото си, заради болни амбиции и бъдещи „позиции”!

Пожелаваме на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март да е жив и здрав, защото е добър човек, а на българите да са по-добри и разумни, защото от това имат нужда.

Христос воскресе!"

 

 

Коментари

 1. 2019.05.08 | 04:44

  Сюнет си направете и мюсюлмани станете .Амин .

  1. 2019.05.08 | 07:49

   Ти направи ли си вече, мурзилке ?

 2. 2019.05.08 | 00:15

  ВЪВ ЗАЩИТА НА ШАЙКАТА И САТАНИСТА.

  1. 2019.05.08 | 01:15

   Троловете пишат само с главни букви.

 3. 2019.05.07 | 20:43

  Русенският митрополит да му бъде отнето правото да служи и да бъде отлъчен от Българската Православна Църква! Незабавно!

  1. 2019.05.07 | 23:36

   Ти па кой си да се обаждаш бе, ватенка комунистическа?

  2. 2019.05.07 | 20:53

   Откога комунетата станахте религиозни ?

 4. 2019.05.07 | 22:30

  Защо е тази постоянна Злоба.Омраза и Оплюване по типично български начин? Дойде човека посети.поговори и си отиде с мир а не може да не се плювне нещо след него?!Трябва да има Разбирателство между религийте.не кавги а тези и двете са Христиански. ето Затова някога се е унищожило от мюсулманите Източна Европа..

  1. 2019.05.07 | 23:11

   Омразата и злобата е характерна за руссоробите.

 5. 2019.05.07 | 22:07

  Стига вече с този папа. ОТИДЕ СИ,И ДА СМЕНИМ ТЕМАТА,ЧЕ МИ ПИСНА ВЕЧЕ ОТ ПАПАТА.

 6. 2019.05.07 | 20:31

  "Dio e nostro Padre.
  Gesu e nostro fratello.
  La Chiesa... " щом пропусна Свети Дух....
  мислете върху това,ако искате.

  1. 2019.05.07 | 20:44

   Точно така А376! Католическата "църква" отрича факта, че Светият Дух изхожда от Бога Отца!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет